Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Zbulohen misteret e pikturës së famshme të Mona Lisës

Zbulohen misteret e pikturës së famshme të Mona Lisës

Piktura e fillimit të Shekullit të 16-të është pa dyshim një nga veprat më të famshme të da Vinci-t dhe aktualisht është në Louvre, në Paris. Është vlerësuar se 80 përqind e 10.2 milion vizitorëve të tyre vjetorë marrin pjesë për të parë Mona Lisa. Shkencëtarit Pascal Cotte iu kërkua të digjitalizonte pikturën duke përdorur një aparat fotografik të specializuar, i cili ishte në gjendje të kapte shtresat e fshehura nën portret. Nga analiza e tij multispektrale, ai zbuloi një numër detajesh të habitshme që mund të prishnin besimet e mbajtura më parë në lidhje me punën e jashtëzakonshme.

Cotte kaloi një dekadë duke analizuar më shumë se 1,650 imazhe, të cilat japin pasqyrë të ndërlikuar tek Mona Lisa dhe mënyrën se si da Vinci ishte në gjendje ta krijonte atë.

Ai përdori metodën e tij pioniere të Shtresimit të Shtresës (LAM) në imazhet e marra nga një aparat fotografik multispektral që ishte në gjendje të zbulonte dritën e reflektuar në 13 gjatësi vale - për të kapur bashkëveprimin midis dritës dhe materies.

Në shtresa, ai zbuloi se ishte përdorur një teknikë e quajtur spolvero, e cila do të lejonte piktorin italian të Rilindjes të transferonte një skicë në kanavacën e tij prej druri duke përdorur pluhurin e qymyrit.

Shenjat, të cilat tregojnë se pjesa nuk ishte plotësisht e lirë, ishin zbuluar edhe në vepra të tjera të Da Vinçit.

Zbulohen misteret e pikturës së famshme të Mona Lisës

Nën Mona Lisa, shenjat spolvero u gjetën përgjatë vijës së flokëve dhe dorës, edhe pse kjo nuk është e vetmja gjë që ai zbuloi.

Vetëm në të djathtë të ballit të saj ai vuri re atë që dukej të ishte maja e një fije floku - një detaj i vogël që paraqet më shumë pyetje në lidhje me punën.

"Nuk është e mundur që Mona Lisa të ketë flokë si kjo, ishte e pamundur për kohën në qytetin e Firences."

Cotte pretendon se kjo lloj kapëse flokësh përdoret më zakonisht për një grua joreale ose perëndeshë, si një alegori për drejtësi ose mirësi, ose në një pikturë të Virgjëreshës Mari.

Arsyeja për mbajtësen e flokëve, e cila u shënua me dorë në qymyr, do të mbetet një mister, por spekulohet se ai mund të ketë qenë pjesë e një projekti tjetër tërësisht./ I.M-Dritare.net