Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Studimi: Pothuajse gjysma e moshës mbi 65-vjeç nuk mund të përdorë internetin, ja problemi në popullatë!

Studimi: Pothuajse gjysma e moshës mbi 65-vjeç nuk mund të

Pothuajse gjysma e personave mbi 65-vjeç luftojnë për të përdorur me sukses një kompjuter dhe për të lundruar të sigurt në internet, zbulon një studim i ri.

Age UK zbuloi se 46 për qind e të moshuarve nuk mund të kryenin tetë nga proceset më themelore në internet, ku më shumë se një e katërta e tyre pohojnë se kanë vështirësi edhe në ndezjen dhe fikjen e kompjuterit. Më shumë se ¼ e tyre ende luftojnë për të gjetur aplikacione në internet, nuk mund të lidhen me Wi-Fi, si dhe nuk janë në gjendje të mbajnë të sigurta të dhënat e tyre. Apo edhe të merren me përditësimet e paisjes për ta bërë më të lehtë përdorimin, të përdorin mausin ose tastierën, ose të gjejnë, hapin dhe përdorin një faqe interneti.

Këto gjetje kanë ngritur shqetësimin se miliona të moshuar mund të përjashtohen nga mundësia për të marrë shërbimet thelbësore, pasi shumë shërbime publike janë dixhitaliziuar, të tilla si lënia e një orari tek mjeku, pagesa e parkimit etj. Ndërsa numri i të moshuarve në internet është rritur ndjeshëm vitet e fundit, ka ende rreth 2.7 milionë të moshuar në MB të cilët nuk e përdorin fare internetin, sipas analizës së Age UK të të dhënave të Zyrës për Statistikat Kombëtare nga viti 2020, citon The Telegraph.

Caroline Abrahams, drejtoresha e bamirësisë në Age UK, tha: "Shifrat që po nxjerrim sot duhet të jenë një thirrje zgjimi për politikëbërësit, sepse ato tregojnë shkallën alarmante pasi dixhitalizimi i shumë shërbimeve po përjashton të moshuarit”.

“Dihet mirë se miliona të moshuar nuk janë online dhe kjo është mjaft keq, por tani është gjithashtu e qartë se, edhe në mesin e atyre që janë online në këtë grupmoshë, shumica kanë vetëm aftësi relativisht të kufizuara dixhitale.

"Kur mendoni për këtë, kjo nuk është vërtet befasuese pasi ata nuk u rritën me teknologjinë dhe disa kanë pasur ekspozim të kufizuar ndaj saj si të rritur."

Si përgjigje, Age UK ka nisur një fushatë të re publike të quajtur Offline And Overlooked, e cila u bën thirrje shërbimeve publike të ofrojnë një mënyrë të lehtë për t'u përdorur, jashtë linje për të hyrë në shërbimet kryesore dhe i kërkon qeverisë të publikojë një strategji të përditësuar të përfshirjes dixhitale për të mbështetur njerëz të të gjitha moshave për të hyrë në internet. Organizata bamirëse tha se po nis një peticion online dhe offline për të lejuar publikun të ofrojë mbështetjen e tyre për fushatën.

“Fakti që kaq shumë miliona njerëz të moshuar nuk janë në gjendje të marrin pjesë në mënyrë të sigurt dhe të suksesshme në internet është një e vërtetë e papërshtatshme për qeveritë dhe organizatat e tjera të prirura për të ulur kostot duke lëvizur gjithçka në internet, por është një e vërtetë me të cilën duhet të përballemi dhe të veprojmë si shoqëri”, ajo tha.

“Nëse nuk e bëjmë, në thelb po themi se është në rregull që legjionet e të moshuarve të mos jenë në gjendje të bëjnë gjëra të zakonshme si të rezervojnë një takim mjekësor, të organizojnë një distinktiv blu për makinën e tyre ose të paguajnë për ta parkuar atë, dhe me siguri kjo është plotësisht. e papranueshme”, tha ajo./M.K-dritare.net