Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Skandal/ Fake News vret. Zbulohet sa njerëz vdiqën nga dezinformimi gjatë pandemisë!

Skandal/ Fake News vret. Zbulohet sa njerëz vdiqën nga dezinformimi

Nga BBC

Të paktën 800 njerëz vdiqën në të gjithë botën si rezultat i dezinformimit për koronavirusin në tre muajt e parë të këtij viti, ka gjetur një studim.

5.800 njerëz të tjerë u pranuan në spital pasi u ekspozuan ndaj informacionit të rremë në platformat e mediave sociale si Facebook, Twitter dhe aplikacionet e bisedave, tha studimi.

Autorët e studimit patën jehonë në deklaratat e Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), e cila paralajmëroi përhapjen e "infodemisë" Covid-19 po aq shpejt sa vetë virusi.

Shumica e vdekjeve dhe pranimet në spital ishin rezultat i njerëzve që pinin metanol dhe produkte pastrimi me bazë alkooli, duke besuar gabimisht se ata ishin një kurë për koronavirus.

Por pas këshillave që i ngjajnë informacionit të besueshëm mjekësor, të tilla si marrja e sasive të mëdha të vitaminave, mund të ketë gjithashtu "implikime potencialisht serioze", thonë autorët.

Punimi përfundon se është në detyrë të agjencive ndërkombëtare, qeverive dhe platformave të mediave sociale që të luftojnë kundër kësaj "infodemike".

Ne ju sigurojmë se Dritare.net, që nga nisja e pandemisë, ka publikuar dhe do të vijojë të publikojë informacione vetëm të konfirmuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, Ministria e Shëndetësisë së Shqipërisë, dhe të gjitha burimet e tjera zyrtare./ I.M-Dritare.net