Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Kreu OBSH: Ju tregoj 100 ditët e COVID-19. Ja faza e dytë!

Kreu OBSH: Ju tregoj 100 ditët e COVID-19. Ja faza e dytë!

Shefi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë Dr.Tedros Adhanom në konferencën e mbajtur sot për media ka folur për 100 ditët e koronavirusit.

Tedros Adhanom ka se kjo situatë nuk është thjesht një emergjencë shëndetësore, por një krizë e cila kërkon reagim të menjëhershëm.

Ai ka thënë se OBSH tanimë ka gati dy strategji për vende të ndryshme për të luftuar koronavorirusin:

Fjala e kreut të OBSH Dr Tedros Adhanom

Sot shënohen 100 ditë nga kur Organizata Botërore e Shëndetësisë u njoftua për rastet e para të asaj që ne tani e quajmë COVID-19.

Shumëçka ka ndryshuar qëkur kemi filluar planin e parë strategjik të përgatitjes dhe reagimit para dy muajsh.

Përhapja globale e virusit ka mposhtur sistemet shëndetësore, ka prishur ekonominë globale dhe çoi në përçarje të mëdha sociale.

Shkalla e vdekshmërisë vlerësohet të jetë 10 herë më e lartë se gripi.

Më shumë se 1.3 milion njerëz janë infektuar, dhe pothuajse 80,000 njerëz kanë humbur jetën e tyre deri më tani.

Kjo pandemi është shumë më tepër sesa një krizë shëndetësore. Kërkon një përgjigje të shpejtë të qeverive dhe të gjithë shoqërisë.

Në 100 ditët e fundit, COVID-19 na ka treguar dëmin që mund të shkaktojë në shtetet e pasura.

Ne do të shohim shkatërrimin që mund të ndodhte në vendet më të varfëra dhe më të rrezikuara. Ne jemi të përkushtuar të bëjmë gjithçka mundemi për të mos lejuar që kjo të ndodhë.

Një arsye kryesore që ne shpallëm një emergjencë të shëndetit publik botëror, në janar ishte që vendet dhe komunitetet - veçanërisht ato me sisteme të dobëta shëndetësore, të kishin kohë për t'u përgatitur.

Pa ndihmë dhe veprim tani, vendet e varfra dhe komunitetet e cenueshme mund të pësojnë shkatërrime masive.

Numrat e infeksionit në Afrikë janë relativisht të vogla tani, por ato po rriten shpejt.

Sot ne po botojmë azhornimin e strategjisë sonë teknike për fazën tjetër të përgjigjes.

Ky azhornim i strategjisë do të përbëjë bazën e Planit tonë të dytë të Përgatitjes dhe Reagimit Strategjik, të cilin do ta lëshojmë në ditët në vijim.

Ne kemi mësuar shumë rreth këtij virusi të ri që kur e kemi hasur për herë të parë në fillim të vitit. Këto mësime të fituara me vështirësi pasqyrohen në strategjinë e re.

Kjo strategji ka të bëjë kryesisht me vendet me të ardhura të ulëta, ose mesatare dhe për komunitete me infrastrukturë shoqërore të dobët.

Kjo strategji ndërtohet në 5 objektiva:

Të mobilizojë të gjithë sektorët dhe komunitetet;

Të kontrollojë rastet sporadike dhe grupimet dhe të parandalojë transmetimin e virusit në komunitet;

Të ndalohet përhapja tek komuniteti aty ku po ndodh tanimë,

Ulja e vdekshmërisë përmes kujdesit të duhur;

Dhe për të zhvilluar vaksina dhe terapi të sigurta dhe efektive.

Këto objektiva strategjikë duhet të mbështeten nga strategji të përshtatshme kombëtare për të gjetur, testuar, izoluar dhe kujdesur për çdo rast, dhe gjurmuar çdo kontakt.

Nga ana tjetër, strategjitë kombëtare duhet të mbështeten në nivelin ndërkombëtar në pesë fusha kryesore. Këto janë pesë objektivat që OBSH i ka përqendruar në:

Së pari, për të mbështetur vendet për të ndërtuar kapacitetet e tyre për t'u përgatitur dhe për t'u përgjigjur;

Së dyti, të sigurohet analiza epidemiologjike dhe të tregohet rreziku;

Së treti, për të koordinuar zinxhirin global të furnizimit;

Së katërti, të sigurohet ekspertizë teknike dhe të mobilizohet fuqia punëtore shëndetësore;

Dhe së pesti, për të përshpejtuar kërkimin shkencor, inovacionin dhe shkëmbimin e njohurive./ I.M-Dritare.net