Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Revista amerikane: Udhëtime më të gjata në destinacione të lira. Pse Shqipëria po preferohet kaq shumë!

Revista amerikane: Udhëtime më të gjata në destinacione

Revista amerikane e udhëtimeve Skift i ka kushtuar një artikull destinacioneve që po preferohen më shumë nga turistët për shkak se kanë çmime më të lira në krahasim me vende të tjera si Italia dhe Greqia. Në artikull flitet shumë për Shqipërinë që ka hapur dyert për miliona turistë vitet e fundit.

Ja çfarë thuhet në artikull:

"Italia dhe Greqia mund t'ju vijnë në mendje kur planifikoni një pushim veror në Evropë. Por udhëtarët po shkojnë drejt destinacioneve të tjera që ofrojnë çmime më të ulëta. Një raport i tendencave të udhëtimit 2024 nga Mastercard tregoi rritje të trafikut ajror dhe qëndrime më të gjata në disa destinacione më të lira.

"Njerëzit po përpiqen të jenë shumë të zhytur në mendime se si mund të vazhdojnë të shijojnë udhëtimet dhe t'i shijojnë këto përvoja brenda buxhetit të tyre." tha kryeekonomistja e Mastercard, Michelle Meyer.

Shqipëria është një destinacion i shquar me buxhet të ulët. Vendi ka pasur një rritje prej 141% të trafikut ditor të fluturimeve që nga viti 2019. Për këtë verë, kryeqyteti shqiptar i Tiranës, i cili ndodhet pranë disa hoteleve në plazh, po dëshmon një rritje të përqindjes së prenotimeve të fluturimeve nga nivelet para pandemisë. Raporti e quan atë një nga destinacionet verore më trend të këtij viti.

“Ka pasur më shumë një fokus potencial në turizëm në drejtim të rritjes së numrit të fluturimeve, duke u përpjekur për të lehtësuar më shumë turizmin, që është një përpjekje për të mbështetur rritjen ekonomike.” tha Meyer për Shqipërinë.

Një ndryshim tjetër: Udhëtarët po qëndrojnë rreth një ditë më shumë në udhëtime sesa në vitin 2019. Ky trend është më i spikatur në destinacionet që nuk kanë shënuar një rritje të çmimeve të hoteleve.

Për shembull, në tregjet me ndryshimin më të vogël të çmimit, udhëtarët shtuan 2.1 ditë. Në tregjet me rritjen më të madhe, udhëtarët shtuan më pak se një ditë. Meyer mendon se edhe udhëtimet e punës mund të kontribuojnë në këtë rritje. Modeli hibrid i punës që evoluoi nga pandemia çon në më shumë fleksibilitet.

“Nëse udhëtoni për punë, mund të shtoni një ditë udhëtim për të kaluar kohën e lirë. Nëse udhëtoni për kohë të lirë, mund të shtoni një ditë pune brenda një dite nga kudo ose të jeni në gjendje të integroni punën në aktivitetin tuaj të kohës së lirë.",tha Meyer."/K.C/dritare.net