Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Raporti i Reuters: Qindra gjyqtarë në SHBA dhanë vendime të padrejta, shkatërruese!

Raporti i Reuters: Qindra gjyqtarë në SHBA dhanë vendime të

Në dhjetë vitet e kaluara, gjyqtarët shtetërorë dhe lokalë kanë shpëtuar vazhdimisht nga përgjegjësia e publikut, për vendimet e gabuara që kanë bërë viktima mijëra persona. Nëntë nga 10 gjykatës të cilët kanë shkelur ligjin, përsëri qëndruan në punë pavarësisht shkeljeve.

Sipas asgjësisë prestigjioze të lajmeve "Reuters' një gjykatës në Alabama burgosi pa leje qindra njerëz të varfër, shumë prej tyre të zinj, për gjobat e trafikut dhe pamundësisë së tij për t'i paguar.

Dënimi ishte aq i ashpër, sa tejkaloi kohën e burgut që Alabama lejon vrasje nga pakujdesia.

Marquita Johnson, e cila u burgos në prill të vitit 2012, ende ajo periudhë ndikon në jetën e saj. Tre fëmijët e Johnson u futën në kujdestari, ndërsa ajo ishte në burg. Një vajzë u dhunua, tregojnë të dhënat e shtetit. Një tjetër u abuzua fizikisht.

"Gjykatësi Hayes më hoqi jetën dhe nuk i interesonte se si pësuan fëmijët e mi," tha Johnson, tani 36 vjeç. "Vajzat e mia nuk do të jenë kurrë të njëjta."

"Ata kishin një pseudonim për mua: Gruaja me të gjitha ditët," tha Johnson. " Kishte njerëz që kishin bërë krime të vërteta që dolën para meje nga burgu"-tha ajo.

Në vitin 2016, agjensia shtetërore që mbikëqyr gjykatësit akuzoi Hayes për shkeljen e kodit të sjelljes gjyqësore të Alabama. Sipas Komisionit Hetimor Gjyqësor, Hayes theu ligjet shtetërore dhe federale duke burgosur Johnson dhe qindra banorë të tjerë të Montgomery shumë të varfër për shkak të pamundësisë për të paguar faturat. Ndër ata të burgosur: një hidraulik që përpiqet të jetojë me qira, një nënë që shet ushqime për të mbuluar faturat mjekësore të djalit të saj me aftësi të kufizuara, dhe një shtëpiake.

Hayes, gjyqtar që nga viti 2000, pranoi në dokumente gjyqësore shkeljen e 10 pjesëve të ndryshme të kodit të sjelljes gjyqësore të shtetit. Një nga akuzat ishte një shkelje e detyrës më thelbësore të një gjykatësi: mosrespektimi i ligjit.

Përkundër ashpërsisë së vendimit, Hayes nuk u ndalua të shërbente si gjyqtar. Në vend të kësaj, komisioni gjyqësor dhe Hayes arritën një marrëveshje. Ai do të një pezullimi 11-mujor të papaguar. Pastaj mund të kthehej në vendin e tij.

Hayes tha në një intervistë për Reuters, "Asnjëherë nuk kam menduar se kam bërë diçka të gabuar."

Këtë javë, Hayes do të dalë në pension pas 20 vjetësh si gjyqtar. Në një prononcim për Reuters, Hayes tha se ai ishte "shumë i penduar" për sjelljet e tij.

Aktivistët e komunitetit thonë se largimi i tij është shumë i vonuar. Megjithatë, vendimi për t'u larguar, thonë ata, nuk duhet të ishte marrë kurrë ai, duke pasur parasysh rekordin e tij të sjelljes së keqe.

"Ai duhej të ishte pushuar nga puna vite më parë," tha Ëillie Knight, pastor i Kishës Baptiste të Montgomerisë së Veriut. “Ai theu ligjin dhe duhet të ikte. Pensioni i tij i papritur është shumë vonë. "

Hayes është në mesin e mijëra gjyqtarëve shtetërorë dhe lokalë në të gjithë Amerikën, të cilëve u lejohej të mbanin pozicione me fuqi të jashtëzakonshme dhe prestigj pasi shkelën rregullat e etikës gjyqësore ose thyejmë ligjet që ata ishin zotuar të mbështesin, zbuloi një hetim.

Gjykatësit kanë bërë deklarata raciste, kanë gënjyer zyrtarët e shtetit dhe kanë detyruar të pandehurit të lëngojnë në burg pa avokat - dhe më pas janë rikthyer në vendin e tyre, ndonjëherë me pak më shumë sesa një qortim nga agjensitë shtetërore që mbikëqyrin sjelljen e tyre.

Raportet e fundit të mediave kanë dokumentuar dështime në mbikëqyrjen gjyqësore në Karolinën e Jugut, Luiziana dhe Illinois. / I.M-Dritare.net