Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Raporti/ Dekada e kaluar, më e nxehta në histori!

Raporti/ Dekada e kaluar, më e nxehta në histori!

Një raport i ri i publikuar të mërkurën detajon se si 2019 ishte një vit i ekstremeve për klimën e Tokës, duke shtuar një provë që ekspozon realitetin e zymtë të ngrohjes së botës sonë.

Vitin e kaluar me zjarre shkatërruese nëpër Australi; rajone të mëdha duke përfshirë Evropën, Japoninë, Pakistanin dhe Indinë përjetuan valë vdekjeprurëse të nxehti; gati 100 ciklonet tropikale krijuan një situatë të rëndë për tokën; akullnajat dhe akulli i detit vazhduan të shkrihen në nivele shqetësuese; dhe thatësira dhe përmbytjet shkatërruan të të mbjellat dhe infrastrukturën jetësore.

Ndër gjetjet kryesore të Klimës në vitin 2019, botuar nga Shoqëria Meteorologjike Amerikane, ishte që viti 2019 ishte ndër vitet më të ngrohta, që gazrat serë në atmosferën e Tokës janë në nivelet e tyre më të larta të regjistruara dhe kjo dekadë është më e nxehta që kur regjistrimet filluan në mesin e viteve 1800.

"Kjo dekadë që nga viti 1980 ka qenë më e ngrohtë se dekadat e mëparshme, ku më e fundit (2010-1019) ishte rreth 0.2 ° C më e ngrohtë se e kaluara (2000-2009)", thuhet në raport. "Si një shtytës kryesor për klimën tonë në ndryshim, bollëku i shumë gazrave të serrës vazhdon të rritet."

Studimi raportoi edhe gjetje të tjera kyçe:

-Gjashtë vitet më të ngrohta kanë ndodhur të gjitha në gjashtë vitet e fundit, që nga viti 2014.

-2019 ishte midis tre viteve më të nxehta që kur filluan regjistrimet në mesin e viteve 1800. Vetëm viti 2016, dhe për disa të dhëna 2015, ishin më të ngrohta se 2019.

-Temperaturat mesatare të sipërfaqes së detit në vitin 2019 ishin e dyta më e larta në histori, tejkaluar vetëm në vitin 2016.

-Nivelet e detit u rritën në një rekord të ri të lartë për të tetë vit radhazi.

-Temperaturat e ajrit sipërfaqësor për Arktikun ishin e dyta më e larta në 120 vjet të regjistrimeve, pas 2016. Në Antarktik, 2019 ishte viti i dytë më i ngrohtë për kontinentin që nga viti 1979.

-Akullnajat vazhdojnë të shkrihen me një normë shqetësuese për vitin e 32-të me radhë.

Përqendrimet globale të dioksidit të karbonit, të cilët përfaqësojnë pjesën më të madhe të fuqisë së ngrohjes së gazrave, u rritën gjatë vitit 2010 në një rekord 409.8 pjesë për milion, zbuloi studimi. Kjo ishte "më e larta në rekordin modern të matjes 61-vjeçare, si dhe më e larta e matur ndonjëherë në rekordet e bërthamës së akullit që datojnë që 800,000 vjet," thuhet në raport./ I.M-Dritare.net