Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Protesta masive në Poloni kundër ligjit të abortit

Protesta masive në Poloni kundër ligjit të abortit

Mijëra protestues u mblodhën në Varshavë mbrëmjen e së premtes për të demonstruar një vendim të gjykatës kushtetuese, i cili ndalon abortet në shumicën e rasteve.

Një vendim javën e kaluar nga gjykata kushtetuese e vendit ndaloi praktikisht të gjitha abortet, duke shkaktuar një javë protestash.

Gjykata vendosi që abortet për shkak të defekteve të lindjes, të cilat përbëjnë shumicën e të gjitha përfundimeve ligjore në Poloni, janë antikushtetuese.

Ligjet e vendit mbi abortin ishin tashmë nga më të rreptat në Evropë.

Qindra mijëra janë derdhur në rrugë për ditë të tëra, duke sfiduar rrezikun e infektimit mes një rritjeje të infeksioneve COVID-19.

Polonia ka shënuar rekorde të reja çdo ditë në lidhje me rastet e reja të raportuara të virusit, duke arritur gati 22,000 të premten.

Prokurori publik kombëtar është zotuar të ngrejë padi penale kundër organizatorëve të protestave për "shkaktimin e një kërcënimi epidemiologjik", një akuzë që mund të mbartë një dënim me burg deri në tetë vjet.

Protesta masive në Poloni kundër ligjit të abortit

Klementyna Suchanoë, një nga organizatorët kryesorë me nismën Greva e Grave, tha se ajo dhe shumë të tjerë nuk pranuan të tërhiqen sepse ata besojnë se po luftojnë për një të drejtë themelore.

"Kjo ka të bëjë me lirinë dhe dinjitetin e njerëzve", tha Suchanoë. "Vullneti i njerëzve për të protestuar duhet të jetë një mësim për këdo që dëshiron të imponojë mënyra autoritare."

Ministri i arsimit Przemyslaë Czarnek gjithashtu kërcënoi të ndërpresë fondet për universitetet që kanë mbështetur protestat. Disa anuluan mësimet gjatë një greve mbarëkombëtare të mërkurën.

Presidenti i Polonisë, Andrzej Duda, të enjten duket se ka thyer radhët e qeverisë dhe ka mbështetur demonstruesit, duke thënë se ai mendon se gratë duhet të kenë të drejtën e abortit në disa raste.

Polonia është një vend kryesisht konservator krahasuar me pjesën më të madhe të Evropës, një vend ku kishat mbushen të dielën dhe Katolicizmi Romak është i ndërthurur thellë me identitetin kombëtar.

Ligji i abortit i vendit, i cili u krijua në 1993 midis udhëheqësve politikë dhe katolikë të kohës, lejonte abortin vetëm në rastet e defekteve të fetusit, rrezik për shëndetin e gruas dhe krimet - inçest ose përdhunim.

Ligji është përshkruar shpesh si një "kompromis" midis atyre që kërkojnë rregullore liberale të abortit dhe kishës, e cila favorizon një ndalim total.

Megjithatë, asnjë palë nuk ka qenë kurrë e kënaqur me ligjin e vitit 1993, dhe grupet e grave që kërkojnë të drejta më të mëdha riprodhuese thonë se nuk është aspak kompromis./ I.M-Dritare.net