Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Princi Harry dhe Meghan thonë se Britania e Madhe duhet të pranojë gabimet e  kolonializmit

Princi Harry dhe Meghan thonë se Britania e Madhe duhet të

Princi Harry dhe Meghan, Dukesha e Sussex, kanë kërkuar nga Mbretëria e Bashkuar të llogarisë së kaluarën e saj koloniale, duke theksuar "gabimet" e përfshirjes së saj historike në vendet që tani përbëjnë Komonuelthin.

Duke folur në një seancë të Besëlidhjes së Mbretëreshës së Mirëbesimit të mërkurën, Harry tha se njerëzit duhet të pranojnë të kaluarën, edhe se kjo gjë nganjëherë është e pakëndshme.

"Nuk do të jetë e lehtë dhe në disa raste nuk do të jetë e rehatshme, por duhet të bëhet, sepse në duhet të pranojmë të kaluarën tonë," -tha Princ Harry.

Komonuelth është i përbërë nga 54 kombe, pothuajse të gjitha ishin qeverisur më parë nga Britania si pjesë e perandorisë së saj. Kolonizimi i Britanisë i atyre vendeve është rivlerësuar pas protestave të fundit globale kundër racizmit.

Meghan, Dukeshën e Sussex, th se: "Ne do të duhet të jemi pak të kujdesshëm tani. Barazia nuk e vë askënd në këmbën e pasme, ai na vendos të gjithëve në të njëjtën pozitë - e cila është një e drejtë themelore e njeriut."

"Kur bëhet fjalë për racizmin institucional dhe sistemik, është atje dhe qëndron atje sepse dikush, diku po përfiton prej tij," shtoi Harry.

"Nuk është vetëm në momentet e mëdha, është në momentet e qeta ku qëndron dhe lulëzon racizmi dhe paragjykimi i pavetëdijshëm", tha Meghan. "Kjo e bën konfuze për shumë njerëz për të kuptuar rolin që ata luajnë në atë, si pasiv dhe negativ."/ I.M-Dritare.net