Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Koronavirusi lë pa punë të rinjtë: Brezi i humbur i Evropës?

Koronavirusi lë pa punë të rinjtë: Brezi i humbur i

Kur Dunia Skaunicova u diplomua në marketing mediatik në universitetin metropolitik të Pragës, ajo shpejt gjeti një punë të parë të ëndrrave në një startup në kryeqytetin Çek, ku kompanitë po luftonin për të kapur të diplomuar që dinin shumë gjuhë.

Muaj më vonë, ajo papritmas u gjend përsëri në kërkim të punës pasi e humbi atë, pasi pandemia e koronavirusit goditi ekonominë botërore.

"Unë kam qenë në pesë ose gjashtë intervista personalisht gjatë dy muajve të fundit, por është më shumë si një kastrim, sepse ka kaq shumë njerëz," -tha Skaunicova, 24 vjeç, i cili flet Çekisht, Anglisht dhe Frëngjisht dhe po kërkon punë si menaxher i marketingut.

"Ata do të ftojnë disa njerëz për të njëjtën orë dhe atëherë ju thjesht uleni atje dhe prisni të të thërrasin," tha ai, duke shtuar se ai ka pasur shumë më shumë intervista në internet, deri tani pa sukses.

Papunësia e të rinjve ka pllakosur prej kohësh Evropën, duke vazhduar me vite pas krizës financiare globale 2008/09 dhe duke goditur veçanërisht vendet e jugut siç janë Spanja dhe Greqia.

Megjithatë, shenjat e hershme tregojnë se gjërat do të përkeqësohen.

Ndërsa niveli i përgjithshëm i papunësisë në BE në maj u rrit me vetëm 0.1% pikë në muaj në 6.7% - një rritje modeste falë skemave të punës dhe periudhave të shkurtra - papunësia midis të rinjve nën 25 vjeç u rrit tre herë më shpejt nga 0.3% pikë në 15.7%.

Një sfidë e madhe është fakti që papunësia e të rinjve është shumë e lidhur me rritjen ekonomike: sa më i madh të jetë rritja e përgjithshëm ekonomike, aq më shumë bie barrë punëtorët e rinj.

Para shpërthimit të koronavirusit, Republika Çeke kishte nivelin më të ulët të papunësisë së të rinjve në Evropë prej gati 5% pas një bumi ekonomik të zgjatur. Megjithatë, brenda muajit maj, papunësia në mesin e atyre 15-24 vjeç u rrit me pak më shumë 34,000.

Dennis Tamesberger i Dhomës së Punës në Linz, Austri, gjurmon papunësinë midis të rinjve në të gjithë Evropën dhe parashikon që shkalla e papunësisë së të rinjve në Republikën Çeke mund të jetë më shumë se trefish në vitin 2020 në 16%.

Pasojat e papunësisë së tanishme në Europë, thotë Tamesberger, do të ketë ndikim për një gjeneratë të tërë.

Ai tregon për një studim nga Qendra për Studime të Politikave Ekonomike me qendër në Londër, që tregon se një muaj papunësie në moshën 18-20 vjeç shkakton humbje të të ardhurave të jetës me 2%.

Një studim tjetër zbuloi se rinia britanike që la arsimin në kulmin e krizës ekonomike 2008/09 vazhdoi të pësojë nivele më të larta të papunësisë sesa ata që u larguan me kualifikime të ngjashme katër vjet më vonë - përkundër bumit të vendeve të punës të periudhës së rimëkëmbjes.

Pandemia e koronavirusit ka krijuar pengesa të reja pasi sektorët që zakonisht u ofrojnë të rinjve hapin e tyre të parë në shkallë - shitja me pakicë dhe turizmi- janë më të prekur nga masat distancuese sociale .

Kjo është veçanërisht e mprehtë në Spanjë e cila është e varur nga turizmi. Mësuesja e sapodiplomuar Amalia Bragado, 25 vjeç, ishte punësuar si monitor në kampin veror të fëmijëve në qytetin liqenor të Sanabria në Castile dhe León, Spanjën veriperëndimore, ku ajo punoi vitin e kaluar, por puna është anuluar.

"Ne nuk do të kemi kampe - ose të paktën nuk do të jenë në mënyrën e zakonshme, ne ende nuk e dimë se çfarë do të ndodhë," tha Bragado, nga qyteti Castile i Zamora./ Marrë me shkurtime nga Reuters, I.M-Dritare.net