Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Indonezi/ Seksi jashtë martese, dënohet me burg! Ligji vlen edhe për turistët

Indonezi/ Seksi jashtë martese, dënohet me burg! Ligji vlen edhe

Ligjvënësit indonezianë miratuan njëzëri një kod të ri penal gjithëpërfshirës të martën që kriminalizon seksin jashtë martesës. Kodi i ri, i cili vlen edhe për banorët e huaj dhe turistët, ndalon bashkëjetesën para martesës, braktisjen dhe parashikon dënime për fyerjen e presidentit ose shprehjen e pikëpamjeve në kundërshtim me ideologjinë kombëtare.

"Të gjithë kanë rënë dakord," tha ligjvënësi Bambang Wuryanto, i cili drejtoi komisionin parlamentar përgjegjës për rishikimin e kodit të epokës koloniale. "Kodi i vjetër i përket trashëgimisë holandeze ... dhe nuk është më i rëndësishëm."

Kombi më i madh në botë me shumicë myslimane, Indonezia ka parë një rritje të konservatorizmit fetar vitet e fundit. Ligjet e rrepta islame janë zbatuar tashmë në disa pjesë të vendit, duke përfshirë provincën gjysmë autonome Aceh, ku alkooli dhe lojërat e fatit janë të ndaluara.

Ndryshimet në kodin penal jo vetëm që kanë alarmuar avokatët e të drejtave të njeriut, por edhe përfaqësuesit e industrisë së udhëtimeve të cilët janë të shqetësuar për efektin e tyre të mundshëm në turizëm.

Në një konferencë shtypi të martën, Ministri i Ligjit dhe të Drejtave të Njeriut Yasonna Laoly tha se nuk ishte e lehtë për një vend multikulturor dhe multietnik të bënte një kod penal që u shërben të gjithëve.

Ai tha se shpresonte që indonezianët e kuptonin se ligjvënësit kishin bërë gjithçka që mundeshin për të akomoduar "aspiratën publike" dhe ftoi palët e pakënaqura që të paraqisnin një shqyrtim gjyqësor në gjykatën kushtetuese.

Në krye të votimit të së martës, grupet e të drejtave dhe kritikët paralajmëruan se kodi i ri do të "ndikojë në mënyrë disproporcionale te gratë" dhe do të kufizojë më tej të drejtat dhe liritë e njeriut në vendin me më shumë se 270 milionë banorë.

Çfarë parashikon kodi penal?

Kodi i ri penal ka 200 faqe dhe ka vite që përgatitet. Një draft i mëparshëm ishte caktuar të miratohej në vitin 2019, por votimi u shty pasi mijëra protestues, kryesisht studentë, dolën në rrugë duke kërkuar tërheqjen e tij nga qeveria. Hamid nga Amnesty vuri në dukje se nuk kishte "asnjë ndryshim domethënës" që nga viti 2019.

Sipas versionit të miratuar të martën, seksi jashtë martese mund të dënohet deri në një vit burg, megjithëse ka një kufizim se kush mund të bëjë një ankesë zyrtare./L.F-dritare.net