Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Fake News/ Nuk ka raketë në videot e Bejrutit!

Fake News/ Nuk ka raketë në videot e Bejrutit!

Videot e dokumentuara të shpërthimit shkatërrues të së martës në Bejrut tashmë po qarkullojnë në çdo platformë kryesore të mediave sociale.

Në videot e xhiruara fillimisht nga mediat dhe dëshmitarët okularë në kryeqytetin Liban. Videot ishin të rënda, dhe treguan në sekondat e para atë që ndodhi në Bejrut, për më tepër, një objekt i ngjashëm me raketat u mbivendos në video.

Disa nga pamjet e manipuluara janë marrë nga faqja në Facebook e prodhuesit të mediave arabe sociale me qendër në Bejrut, Mehsen Mekhtfe. Ai e kishte kapur shpërthimin ndërsa po shëtiste afër portit - diçka që ai bën shpesh gjatë asaj kohe të ditës.

"Shumë njerëz më erdhën tek unë për të më thënë që është false", tha Mekhtfe për CNN, duke iu referuar videove të rreme të raketave. "Por këto janë videot e mija, dhe unë e di që nuk kishte anjë raketë. Kur njerëzit më pyesin për këtë, unë u them atyre, je i doktrinuar nuk është i vërtetë."

"Unë mund të theksoj se nuk pashë ndonjë raketë dhe nuk dëgjova ndonjë avion ose dron sipër meje," shtoi ai.

Pamjet e manipuluara mund të gjenden në çdo platformë kryesore të mediave sociale: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube dhe TikTok.

Disa nga videot në Facebook kishin një paralajmërim "informacion të rremë”. Të tjerët nuk e mbanin atë paralajmërim.

CNN iu drejtua kompanive të mediave sociale për të komentuar mbi videot e doktrinuara, por ka marrë një përgjigje nga TikTok dhe YouTube.

"Sapo u njoftuam për këtë video ajo u hoq për shkeljen e politikës sonë për mashtrim përmbajtjes,"- i tha një zëdhënës i TikTok CNN. "Para heqjes, video tashmë ishte nxjerrë automatikisht nga sistemi ynë, duke kufizuar shtrirjen e tij në platformën tonë. Zemrat tona u dalin njerëzve të Beirut gjatë kësaj kohe të vështirë."

"Ne kemi hequr videon për shkeljen e Udhëzimeve tona për Komunitetin dhe rimbursimet e klipit origjinal nëse ato përmbajnë segmente që ne konsiderojmë se janë shkelës të Udhëzimeve të Komunitetit të YouTube", tha Farshad Shadloo, shefi i YouTube i Komunikimeve të Politikave për CNN në një email./ I.M-Dritare.net