Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Rëndësia e shëndetit mendor në kohën e koronavirusit

Rëndësia e shëndetit mendor në kohën e koronavirusit

Nga Enertila Bekteshi

Koronavirusi ka detyruar të vendosë gjithçka tjetër në sfond, duke kushtëzuar dhe ndryshuar jetën tonë , dhe duke u mbyllur në shtëpi, ajo që po e përjetojmë është një eksperiment i madh kolektiv, një standard i ri, një gjendje e përgjithësuar që na prek të gjithëve. Kush ka një kopsht, një shtëpi të dytë, një vend tërheqjeje dhe arratisjeje, është me fat.

Jeta jonë e përditshme është tronditur aktualisht nga ndryshimet e gjera: Motoja është të kufizoni kontaktet sociale, të qëndroni në shtëpi dhe të shmangni marrjen e rezervave të mëdha të ushqimit. Kjo situatë mund të krijojë lehtësisht sulme stresi të shkaktuara nga mbyllja e detyruar midis 4 mureve. Është e qartë se ky kufizim i lirisë sonë të lëvizjes ka qenë i papritur. Kështu që shumë e perceptojnë si një kërcënim.Duhet të jesh i qetë dhe të perceptosh situatën për atë që është.

Rëndësia e shëndetit mendor në kohën e koronavirusit

Në fakt, ata që përpiqen të kundërshtojnë brenda kësaj situate dhe ata që me shpresë shpresojnë se hapat nuk do të mund ta kapërcejnë atë kanë vështirësi më të mëdha psikologjike. Jemi në një situatë që do të zgjasë për një periudhë të pacaktuar kohe. Por edhe të pranosh situatën nuk do të thotë të pretendosh se gjithçka është në rregull.

Ne duhet të shmangim çdo stres të mëtejshëm, të pranojmë situatën dhe të përpiqemi të mos harxhojmë energjitë tona. Kjo është pikërisht qasja që unë përpiqem të komunikoj më së shumti këto kohë. Në fakt, ata që arrijnë të mendojnë kështu arrijnë të fitojnë vetëbesim që do ta kapërcejnë situatën sa më shumë që të jetë e mundur. Me fjalë të tjera, ne duhet të "shtrydhim" atë që është e mirë nga kjo situatë. Ne duhet ta mbështesim njëri-tjetrin, ta bëjmë njëri-tjetrin të ndiejë se nuk jemi vetëm. Kjo është thelbësore.

Rëndësia e shëndetit mendor në kohën e koronavirusit

Jam e bindur që kriza mund të kapërcehet lehtësisht duke vazhduar dhe duke ndërmarrë ende një seri masash të thjeshta.

1-Vazhdoni te mbani ende marrëdheniet me miqtë tuaj duke mbajtur distancën

(kryeni telefonatat apo videochat-et)

2 -vendosjes së rutinës ende duhet t’i përmbaheni

(zakonet e përditshme janë kthyer përmbys nuk ka dyshim është thelbësore të riprogramoni rutinën tuaj dhe ta respektoni në mënyrë rigoroze kohën që ju vendosni, kjo është një thirrje për përgjegjësi)

3- ruani higjienën personale

(është e rëndësishme të laheni çdo ditë jo vetëm duart, por të ruhet edhe higjena intime)

4- mos kaloni vaktet

(mos abuzoni me ushqimet kafeinën, alkoolin apo cigaret përpjekja për të mbushur boshllëqet tuaja me këto produkte është e rrezikshme për shëndetin tuaj )

Rëndësia e shëndetit mendor në kohën e koronavirusit

- Për momentin ne ende nuk e dimë sesa do të zgjasë pandemia, por ashtu siç thotë edhe Organizata Botërore e Shëndetit.

“Nuk ka shëndet nëse nuk ka shëndet mendor” ndaj të kujdesemi dhe të parandalojmë pasojat e mëvonshme, do të ishte më mirë për gjithsecilin nga ne por edhe për shoqërinë. Besoj shumë se shpejt do ja dalim./Dritare.net

Enertila Bekteshi, Psikologe Klinike

Nëse doni të ndani pyetje, këshilla apo dhe rrëfime, ju lutem shkruani në: [email protected]