Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Letër psikologes/ Si t'i flas djalit adoleshent për seksin?

Letër psikologes/ Si t'i flas djalit adoleshent për seksin?

Përshëndetje psikologe Enertila! Dua të di një mënyrë komunikimi të përshtatshme se si mund të flas për seksin dhe marrëdhëniet seksuale me djalin tim që sapo është futur në adoleshencë. Të falënderoj!

Psikologia Enertila Bekteshi, përgjigjet:

Përshëndetje e ju falënderoj për pyetjen tuaj!

Prindërit duhet të përcjellin aftësinë për të dashur dhe për t'u dashur. Është shumë e rëndësishme të përcillet mesazhi që, megjithëse në një fazë të hershme, një marrëdhënie duhet të ndërtohet mbi bazën e atyre vlerave të respektit, dinjitetit dhe mundësive të barabarta. Fëmijët duhet të kuptojë rëndësinë e mbështetjes së ndërsjellë brenda çiftit, edhe në një projekt afatshkurtër. Sidoqoftë, nuk është e përshtatshme që të trajtohet tema vetëm në lidhje me kujdes, viruse dhe shtatzëni të padëshiruar. Është me rëndësi, sidoqoftë, të orientohet seksualiteti si një shkëmbim dhuratash ku njeriu dëshiron të japë dhe marrë. Kënaqësia, intimiteti, besimi janë të gjitha aspektet e këtij shkëmbimi që është e dëshirueshme të bëhet në një marrëdhënie në çift, jo në një marrëdhënie premtuese. Ju si prind duhet të shpjegoni se seksualiteti është më i pëlqyeshëm në një lidhje dashurie,Sigurisht, është gjithashtu thelbësore të theksohet se të gjithë duhet të ndjehen të lirë të përjetojnë këtë lloj shkëmbimi ose jo.

Është e rëndësishme që fëmijës suaj:

1. T'i shpjegohet që emocionet dhe marrëdhëniet emocionale janë po aq të rëndësishme sa akti fizik!

2. Para se të marrin ndonjë vendim në lidhje me seksin, ata duhet të vlerësojnë me kujdes faktorët e përfshirë dhe pasojat!

3. Që ata duhet të kenë një marrëdhënie të mirë me veten dhe seksualitetin e tyre!

4. Ata nuk duhet të ndihen të frikësuar, të turpëruar ose fajtorë!

5. Duhet të dinë mirë pjesët e ndryshme të trupit, si funksionon trupi dhe sëmundjet seksuale!

6. Atyre duhet t'u mësohet kur, ku dhe pse është e rëndësishme të merrni këshilla mjekësore!

7. T'u mësohet të janë të vetëdijshëm për praktikat e "seksit të sigurt"!

8. Mund të thonë "Jo" !

9. Ata duhet t'i njohin ligjet në lidhje me çështjet seksuale.

Prindërit zakonisht ndihen në siklet kur duhet të flasin me fëmijët e tyre për tema që përfshijnë seksin, riprodhimin, dashurinë dhe tërheqjen seksuale. Unë do t'u lutesha të ishit sa më i hapur me fëmijën tuaj. Ju uroj prindërim të mbarë!/dritare.net