Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Letër psikologes/ Se çfarë do të thosha, por e harrova!

Letër psikologes/ Se çfarë do të thosha, por e harrova!

Përshëndetje, Enertila! Se Çfarë do t’ju thosha por e harrova. Më ndodh shpesh të harroj situata nga përditshmëria. Cili është opinion juaj? Faleminderit.

Letër psikologes/ Se çfarë do të thosha, por e harrova!

Përgjigjet psikologia:

Përshëndetje lexuesi ynë.

Edhe unë dua t’ju falenderoj për problemin që sillni, pasi shumë njerëzve mund t’ju ndodhë e njëjta gjë. Apo ka raste që edhe vetë mua më ndodh, për të qenë e sinqertë.Truri ynë është organi që përvetëson, organizon dhe ruan një sasi të madhe informacioni, por ndonjëherë bën “gabime” që na bëjnë të harrojmë diçka, madje edhe një koncept të thjesht. Për të qenë në gjendje të kujtojë diçka, truri duhet të kalojë në tre faza: përvetësimin, konsolidimin dhe marrjen e informacionit

Nëse diçka mbërthehet në këto tre hapa, ju keni një kohë të vështirë për të rikthyer atë që dëshironi të mbani mend.

Letër psikologes/ Se çfarë do të thosha, por e harrova!

Për shembull, nëse mendoni për diçka të veçantë në dhomën e ndenjes dhe harroni atë ndërsa shkoni në kuzhinë, provoni të ktheheni në dhomën e ndenjes. Sfondi i familjes ka të ngjarë të ju ndihmojë të gjeni informacione të humbur. Nëse nuk mund të ktheheni fizikisht në vendin ku keni fituar informacion, përpiquni të imagjinoni se ku ishit, çfarë po bënit dhe përpiquni të kuptoni se si mendimet patën sukses dhe ndërlidhur me njëri-tjetrin

Ankthi e bën të vështirë të mbani mend edhe nocionet më të thjeshta. Në këtë situatë merrni disa herë frymë thellë për t'u qetësuar dhe pastaj përpiquni të mendoni për informacionin.

Letër psikologes/ Se çfarë do të thosha, por e harrova!

Ju keni shumë më tepër mundësi për të koduar një nocion si një kujtesë afatgjatë nëse shoqëroni diçka të veçantë me të që vepron si një "çelës" ose sugjerim. Gjithçka mund të jetë një çelës, por një detaj që lidhet aktivisht me mendimin për të kujtuar funksionon më së miri.

Nëse keni një tendencë edhe për të harruar emrat e njerëzve praktikisht në momentin kur ata ju paraqiten, përpiquni t'i përsërisni ato me zë të lartë menjëherë pasi të shqiptohen. Nëse e lidhni emrin në sa më shumë të dhëna të jetë e mundur, siç është pamja e personit, ajo që ai vesh , do të keni një shans më të mirë ta kujtoni atë në të ardhmen.

Gjumi është thelbësor për ruajtjen e informacionit. Pirja e ujit ndihmon në momentin që ju vendoseni në vështirësi.

Letër psikologes/ Se çfarë do të thosha, por e harrova!

Do t’ju rekomandoja:

- Të thuash detyrën që duhet të bësh me zë ,ndërsa lëviz nga dhoma në dhomë, ju ndihmon ta mbani mend. Për shembull, nëse po shkoni në kuzhinë për të marrë një multivitaminë, mund të përsërisni: "Unë do të marr multivitaminën" deri sa të arrini banjën.

- Përdorni një aplikacion kalendarik në telefon për të mbajtur mend informacione me të vërtetë të rëndësishme, të tilla si ditëlindjet apo çka ju duhet.

- Suplementet për të forcuar kujtesën, mund t’ju ndihmojne gjithashtu në të tilla situata.

Shpresoj shumë t’ju kem ardhur sadopak në ndihmë, ditë të mbarë./Dritare.net

Letër psikologes/ Se çfarë do të thosha, por e harrova!

Enertila Bekteshi, Psikologe Klinike

Nëse doni të ndani pyetje, këshilla apo dhe rrëfime, ju lutem shkruani në: [email protected]