Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Letër psikologes/ Pse kam shumë oreks për ushqim, kur jam e stresuar?

Letër psikologes/ Pse kam shumë oreks për ushqim, kur jam e

Përshëndetje, uroj të jeni mirë!

Unë që po ju shkruaj jam një vajzë 32 vjeç. Kam vënë re se ha tepër kur jam e stresuar apo e shqetësuar. Dua të di pse më ndodh? Si ka mundësi që problemet e mia apo emocionet e mia ndikojnë kaq shumë në oreks? Të falenderoj dhe ju përgëzoj për këtë hapësirë interesante.

Letër psikologes/ Pse kam shumë oreks për ushqim, kur jam e

Përgjigjet psikologia:

Përshëndetje, ju falenderoj që më jeni drejtuar dhe për fjalet e mira!

Ne hamë më shumë kur jemi nën stres. Ky oreks, nuk stimulohet nga stomaku, por nga truri.

Arsyet e urisë mund të jenë të ndryshme:

• Zhgënjimet ose zemërimi dhe ushqimi bëhet mënyra e vetme për të marrë një shpërblim.

• Ekuacioni ushqim dhe dashuri është i pavetëdijshëm, sepse dashuria e nënës kalon nëpër ushqim fiziologjik. Këtu nëse jeni në vështirësi, ushqimi bëhet ushqyes i shpirtit.

• Ushqimi ka varësitë e vërteta. Këto shkaktojnë ndryshime në sjellje, duke ndryshuar një zakon normal.

Letër psikologes/ Pse kam shumë oreks për ushqim, kur jam e

Stresi prek aktualisht një pjesë të madhe të popullsisë.

Përballë një grumbullimi të tensionit fizik ose psikologjik, trupi pëson një seri ndryshimesh në nivelin fizik, biologjik dhe hormonal. Pothuajse të gjithë organet tona marrin pjesë në këtë proces, përfshirë trurin, nervat, zemrën, tretjen, funksionimin e muskujve.

Stresi mund të lindë për shkak të dy faktorëve: stimuj të jashtëm (siç janë ekonomia, familja, problemet e punës, etj.) Dhe stimujt e brendshëm (si dhimbja, sëmundja, ndjenja e inferioritetit ose disa çrregullime psikologjike).

Dëshira për të ngrënë mund të ndryshojë bazuar në situata të ndryshme emocionale.

Në rast stresi, disa njerëz kanë tendencë të konsumojnë ushqime me më shumë yndyrë, me shumë kalori, më të pasura me kripë.

Letër psikologes/ Pse kam shumë oreks për ushqim, kur jam e

Njerëzit kur ndjehen të shqetësuar emocionalisht ose kur ndihen keq me veten, përpiqen të shmangin këto ndjenja negative duke drejtuar vëmendjen e tyre te ushqimi. E gjitha kjo që u shpreha deri më tani ndikon fuqishëm ndaj mundohuni të jeni sa më shumë në paqe me emocionet tuaja dhe të keni një mirëushqyerje të vazhdueshme. Ditë të mbarë./Dritare.net

Enertila Bekteshi, Psikologe Klinike

Nëse doni të ndani pyetje, këshilla apo dhe rrëfime, ju lutem shkruani në: [email protected]