Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Letër psikologes/ Nuk po gjej qetësi pas vdekjes së nënës, po çmendem. Çfarë të bëj?

Letër psikologes/ Nuk po gjej qetësi pas vdekjes së

Përshëndetje Dritare.net! Përshëndetje psikologe Enertila!

Po ju drejtohem pasi nuk ndihem mirë shpirtërisht dhe emocionalisht pas humbjes së nënës sime. Ka 6 muaj dhe unë nuk po mundem të gjej qetësi edhe pse vet jam e martuar dhe kam edhe një familje të mrekullueshme. Nuk e di si do të mund ta marr veten, me duket sikur po humbas dhe po çmendem.

Psikologia Enertila Bekteshi përgjigjet:

Përshëndetje dhe ju falënderoj që më drejtoheni edhe në këto momente të vështira!

Kur dikush na le, diçka brenda nesh prishet. Është një ndjenjë e vështirë të shpjegohet dhe që sjell me vete një mori mendimesh të pashpjegueshme. Vdekja e një të dashuri na shkakton dhimbje të forta dhe na bën të hyjmë në një lloj letargjie nga e cila duket e pamundur të dalësh. Është gjendje natyrale pas një humbje ndryshon dhe është e ndryshme nga personi në person. Edhe pse të gjithë e përjetojnë vdekjen e një të dashur ndryshe, nuk është e mundur për të korrigjuar këtë realitet

Nuk ka asnjë mënyrë standarde për të përballuar vuajtjet. Disa njerëz mund të zhvillojnë sëmundje që e komplikojnë vetë zinë.

Manifestimet mund të ndodhin edhe pas gjashtë muajsh nga humbja, duke shkaktuar çrregullime të vërteta të stresit post-tramautik.

Të gjitha këto çrregullime përkeqësojnë gjendjen psikologjike të atyre që tashmë përjetojnë vuajtjet e zisë. Për t'i kapërcyer ato, është e rëndësishme t'i kushtoni vëmendje asaj që përjetohet drejtpërdrejt ose asaj që vihet re nga njerëzit përreth nesh dhe të konsultoheni me një terapist që të jeni në gjendje të merrni ndihmën e nevojshme në një moment kaq të vështirë.

Terapia mund të ndihmojë për të kapërcyer vështirësitë që janë duke përjetuar pas vdekjes dhe për të mbajtur zi analizën, së bashku me terapistin.

Në veçanti, në terapi, vëmendje e veçantë i kushtohet atij mekanizmi mbrojtës, me të cilin hiqet kujtesa e një personi që nuk është më atje, sepse dhemb shumë. Kjo krijon akumulimin e vuajtjeve të tjera me kalimin e kohës. Pastaj bëhet e rëndësishme të lidheni me një figurë të specializuar, i cili ndihmon, duke treguar mënyrën më korrekte, për të gjetur një mënyrë më pak të dhimbshme për të menduar për të ndjerin, për të qenë në gjendje të rikuperojnë lidhjen në një mënyrë të re, plotësisht të brendshme.

Terapia gjithashtu u shërben atyre që mbijetojnë për të përballuar ndjenjën e braktisjes dhe prirjen për të fajësuar ata që na kanë lënë, në të njëjtën kohë duke gjetur mundësinë për të shprehur vuajtje dhe për të nxjerrë emocionet e tyre. Kjo është arsyeja pse psikoterapia mund të bëjë shumë. Besimi është i nevojshëm.

Ngushëllimet e mia dhe njëherë ju falënderoj që m'u drejtuat edhe në këto kushte të vështira për ju./dritare.net