Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Këshilla nga psikologia: Ja çfarë të bëni nëse keni probleme me gjumin gjatë kësaj kohe!

Këshilla nga psikologia: Ja çfarë të bëni nëse

Nga Enertila Bekteshi

Në këtë situatë në të cilën gjendemi, kemi dhe probleme me gjumin, dhe unë do ju rekomandoj disa mënyra do t'ju ndihmojë të flini më mirë.

Nëse ndiheni në ankth, është e kuptueshme. Si psikologe, unë jam duke parë sesi pandemia është duke rritur ankthin apo sesi ankthi po ndikon këto ditë te ne. Mendoj se kriza e koronavirusit po ndikon seriozisht në shëndetin psikologjik.

Vështirë, shumë e vështirë, të përqëndrohesh kur vëmendja jonë përvetësohet nga koronavirusi.

Njerëzit shpesh nuk e kuptojnë se vështirësitë e tyre me përqendrimin, kujtesën, gjumin dhe marrëdhëniet, të gjitha mund të jenë të lidhura me ankthin.

Këshilla nga psikologia: Ja çfarë të bëni nëse

Njerëzit mund të përjetojnë një sërë problemesh të gjumit kur janë në ankth: vështirësi në gjumë, zgjime të mesit të natës me vrapim në mendje dhe thashetheme. Sa më pak gjumë të marrim, aq më i fortë mund të bëhet ankthi ynë.

Është një cikël i mbrapshtë: kur humb gjumin, emocionet e tua mund të ndjehen më të forta. Mundësia juaj për të rregulluar emocionet gjithashtu mund të zvogëlohet, kështu që stresi shtohet dhe aftësia për t'u qetësuar, humbet.

Një natë gjumi, pa stres, mund të jetë e vështirë gjatë pandemisë. Koronavirusi po mban shumë njerëz zgjuar natën. Padyshim kam parë një nevojë të shtuar për trajtim të gjumit gjatë kësaj kohe.

Në këto momente kur gjumi na vështirsohet, unë propozoj dhe dua t’ju rekomandoj disa mënyra që do t'ju ndihmojë të flini më mirë.

Këshilla nga psikologia: Ja çfarë të bëni nëse

Shmangni lajmet

Lajmet këto ditë mund të jetë një shqetësues shtesë, duke ju penguar të jeni në gjendje të bini në gjumë ose t'ju bëjë që të zgjoheni në panik gjatë orëve të para të mëngjesit. Mundohuni të jeni selektiv me to .

Krijoni ambientin ideal të gjumit.

Një dhomë e errët dhe një temperaturë disi të ulët përbëhet nga kushtet e përsosura të gjumit, pasi temperaturat në anën e ftohësit kanë tendencë të jenë më të mirat për gjumë qetësues. Është e gabuar një banjë e nxehtë para shtratit, pasi kjo mund të rrisë temperaturën tuaj kryesore të trupit dhe ta vështirësojë gjumin.

Këshilla nga psikologia: Ja çfarë të bëni nëse

Mos hani përpara se të flini dhe kufizoni konsumimin e kafeinës dhe alkoolit!

Shkoni në shtrat rreth një orë pas gjumit tuaj të zakonshëm. Kjo do të thotë të mos shkoni në shtrat shumë herët. Edhe nëse bie në gjumë shpejt, ka të ngjarë të zgjoheni në mes të natës ose të zgjoheni shumë herët.

Të shqetësohesh për gjumin e bën më të vështirë situatën. Pas një gjumë të dobët natën, është e kuptueshme të mendoni "a do të fle mirë sonte? Këto mendime në të vërtetë na bëjnë të ndjehemi më të shqetësuar rreth gjumit dhe e bëjnë gjumin më të vështirë.

Këshilla nga psikologia: Ja çfarë të bëni nëse

Pranimi i realitetit të ri gjithashtu mund të ndihmojë njerëzit të flenë më mire, por nëse ndiheni se nuk mund ta suportoni gjendjen tuaj është e nevojshme të drejtoheni pranë një specialisti. Ditët që ne jemi duke kaluar nuk janë të lehta për askënd nga ne, qofshim specialist apo jo, por unë besoj fort se të gjithë bashkë do ja dalim shumë shpejt./Dritare.net

Enertila Bekteshi, Psikologe Klinike

Nëse doni të ndani pyetje, këshilla apo dhe rrëfime, ju lutem shkruani në: [email protected]