Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Jam 20-vjeçe dhe kam vështirësi në komunikim! Çfarë të bëj!

Jam 20-vjeçe dhe kam vështirësi në komunikim!
Përshëndetje Psikologe Enertila!
Unë që ju drejtohem jam një vajzë 20 vjeçe dhe ndjej se kam vështirësi në komunikim me të tjerët kjo më kufizon edhe në marrëdhënie ndaj edhe frikësohem. Dua shumë të jem më e shoqërueshme dhe më sociale. Të lutem çfarë mendoni ju?
Përgjigjet psikologe Enertila Bekteshi!
Përshëndetje lexuesja jonë!
Të jesh më miqësor ose më i shoqërueshëm me të tjerët nuk do të thotë të përpiqemi t'i kënaqim njerëzit rreth nesh me çdo kusht. Në të vërtetë, respekton veten dhe përpiqesh të relaksohesh në situata sociale. Në këndvështrimin tim e rëndësishme është që të shijon momentet dhe ta bëni këtë për t’u ndier mirë jo të përpiqeni të jeni të shoqërueshëm sepse të tjerët thonë se është gjëja e duhur për të bërë. Për t'u bërë një person më i shoqërueshëm, është thelbësore të përpiqeni të dilni nga zona juaj e rehatisë duke ndërtuar biseda me të tjerët. Në fakt, të qenit më miqësor me të tjerët është diçka që mund të mësohet. Të gjithë njerëzve u pëlqen të ndihen të parë dhe të dëgjuar. Unë mendoj se kjo është mënyra më e mirë për t'u lidhur me të tjerët, të dëgjoni me kujdes atë që të tjerët duan t'ju thonë. Dëgjimi aktiv konsiston në dhënien e gjithë vëmendjes dhe interesit.
Mendoj se dhënia e komplimenteve të vogla, mund të përmirësojë shumë ditën e dikujt dhe të hapë derën për një bisedë. Ndonjëherë mund të mendojmë se jemi të qetë ose të rezervuar dhe kjo na bën të besojmë se duhet të sillemi në këtë mënyrë. Por nëse doni të jeni më të shoqërueshëm, takimi me njerëz të rinj do t'ju japë mundësinë që të përqendroheni në ndjenjat tuaja të shqetësimit, dhe mund të ndihmojë të përqendroheni te të tjerët. Kjo do të thotë e dashur lexuesja jonë se duhet t’i kushtojini vëmendje asaj që njerëzit e tjerë duan t'ju thonë dhe jo aq shumë ndjenjave tuaja. Lidhja me të tjerët është një pjesë e rëndësishme e mirëqenies sonë të përgjithshme, por kjo nuk do të thotë se është gjithmonë e lehtë. Zhvillimi i aftësive sociale është një proces gradual që nuk ndodh brenda natës. Mënyra më e mirë për t'u bërë një person më social është të mos keni frikë nga gjykimet e të tjerëve dhe të përpiqeni të bëni hapa të vegjël për t'u ndjerë më rehat duke folur me të tjerët. Megjithatë, mendoj se për të mësuar të jesh më miqësore me të tjerët, një nga çelësat është të përpiqesh të jesh vetvetja përpara të tjerëve. Shpresoj shumë që këndvështrimi im t’ju ndihmojë në situatën tuaj. Gjithë të mirat!