Na ndiqni edhe në

Letër Psikologes

Djali im trembet shumë natën, të lutem më ndihmo ta qetësoj! 

Djali im trembet shumë natën, të lutem më ndihmo ta
Përshëndetje Psikologe Enertila
Unë që po ju shkruaj jam nënë e një djali 10 vjeç i cili nuk bën një gjumë të mirë. Zgjohet gjatë natës dhe bërtet. Djali ankohet se sheh ëndrra të këqija dhe i krijohet një gjendje e vështire ankthi. Nuk di se çfarë t’i bëj, mundohem ta qetësoj ,por kjo gjendje po i përsëritet shpesh. Si më ndihmon për ta qetësuar ju lutem?Ju falënderoj!

Përgjigjet psikologe Enertila Bekteshi!
Përshëndetje lexuesja jonë!
Makthi në vetvete nuk është një patologji, por është e nevojshme të jesh i kujdesshëm sepse në disa raste mund të jetë një manifestim i frikës i një konflikti që fëmija e përjeton në mënyrë të pandërgjegjshme.
Kur fëmija juaj ka tendencë të zgjohet gjatë natës, ju mund ta ndihmoni atë duke treguar siguri dhe duke transmetuar një ndjenjë mbrojtjeje dhe sigurie, për shembull duke e marrë atë në krahë, duke i ofruar atij një gotë ujë, absolutisht pa e qortuar ose duke e bërë atë të ndjehet fajtor. Nëse, nga ana tjetër, fëmija vazhdon të flejë por tregon që gjumi i tij është veçanërisht i shqetësuar, do të ishte e mirë që të mos e zgjoni atë, t'i jepni mundësinë për të kapërcyer në mënyrë të pavarur ankthet e natës: në këtë rast, mund të përpiqeni ta bëni atë të ndjejë akoma praninë përmes kontaktit fizik për shembull shtrirë pranë tij, duke mbajtur dorën, duke këputur kokën
Është e rëndësishme të bisedoni me të voglin, të përpiqeni të kuptoni se çfarë është e gabuar dhe të tregohet për makthet. Nëse vini re se ka probleme që lidhen me jetën tuaj të përditshme, mund të provoni, për shembull, të ndryshoni ritmet e ditës. Është gjithashtu thelbësore të sigurohet që fëmija të ketë një mënyrë jetese të shëndetshme dhe ushqim të mirë , për të promovuar mirëqenien dhe vazhdimësinë e gjumit. Nëse problemi ka të bëjë me mbivlerësimin, këshilla është të ngadalësoni ritmin dhe të krijoni stimuj relaksues përpara se të flini, të tilla si leximi i një libri. Gjëja e rëndësishme është të gjesh një rutinë, ndërtoni së bashku me sjelljet e fëmijës suaj dhe ritualet e vogla që janë të njëjtën natë pas nate, për të siguruar gjumë të rregullt. Momenti i gjumit është thelbësor: për këtë ju duhet të krijoni një mjedis të qetë. Një këndvështrimin tim mund t’i tregoni me zë të ulët dhe butësisht tregime të vogla. Shpresoj shumë që të mund t’u kem orientuar. Gjithë të mirat!/dritare.net