Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Veterinerja lë SHBA dhe kthehet në Greqi, për të realizuar ëndrrën e fëmijërisë!

Veterinerja lë SHBA dhe kthehet në Greqi, për të realizuar

E rritur në ishullin e largët të Karpathos, Greqi, në vitet 1990, Anna Katogiritis u përpoq të bënte miq në shkollë por përherë distancohej nga këta të fundit. Ajo nuk ia doli kurrë që të krijonte rreth shoqëror dhe të vetmit miq për të ishin macet endacake që endeshin në rrugë.

Greqia ka një popullatë macesh dhe qensh endacakë prej rreth tre milionë, një nga më të mëdhenjtë në botë, sipas kompanisë kryesore të ushqimit për kafshët shtëpiake Mars Petcare.

Katogiritis e cila ka lindur në Athinë kujton me dashuri se si macet endacake të Karpathos i treguan asaj një version më të sjellshëm të botës sonë, pavarësisht nga keqdashja që ajo përjetonte shpesh në shkollë dhe e ndihmuan që fëmijëria e saj të bëhej e veçantë, citon CNN.

Premtimi i fëmijërisë

Veterinerja lë SHBA dhe kthehet në Greqi, për të realizuar

Katogiritis thotë se endacakët në ishull i treguan asaj një version më të mirë të botës sonë, ndërsa ajo ishte duke u rritur.

“Në atë kohë, kujdesi për macet endacake ishte e vetmja gjë që më jepte shpresë dhe thjesht një pamje më të mirë të botës. Marrja e dashamirësisë nga çdo gjë tjetër përveç njerëzve që mendoj”, tregoi ajo.

Edhe pse familja e saj përfundimisht u zhvendos në SHBA dhe më pas u kthye në Athinë, Katogiritis e cila vazhdoi të kalonte cdo verë në Karpathos me gjyshërit e saj u zotua se një ditë do të kthehej për të ndihmuar miqtë e saj mace endacakë.

"Kështu filloi ëndrra ime për t'u bërë veterinere. Doja t’i vija në ndihmë kafshëve që më ndihmuan aq shumë kur isha i vogël."

Katogiritis vazhdon duke shpjeguar se ajo as nuk e dinte që veterinerët ekzistonin, pasi nuk kishte të tillë në ishull në atë kohë, por ajo u thoshte njerëzve se donte të bëhej një mjeke, por vetëm për kafshët.

Pasi fitoi një diplomë në Biologji Molekulare dhe Bioteknologji në Universitetin e Kretës, Katogiritis iu ofrua një vend në Kolegjin e Mjekësisë Veterinare në Virginia-Maryland dhe u transferua në Virxhinia, ku takoi bashkëshortin e saj, informon Dritare.net

Ajo vazhdoi të ishte vullnetare për Institutin Jane Goodall (JGI), duke udhëtuar në Qendrën e Rehabilitimit të Shimpanzeve Tchimpounga në Republikën e Kongos dhe krijoi një lidhje të fortë me Goodall, të cilin ajo e përshkruan si një mik dhe mentor. Por premtimi që u kishte bërë të humburve të Karpathos nuk ishte kurrë larg mendjes së saj.

Veterinerja lë SHBA dhe kthehet në Greqi, për të realizuar

Katogiritis vëren se ishulli ka të paktën dy veterinerë gjatë dekadave që kur ajo u largua dhe një grup lokal për mirëqenien e kafshëve u krijua në 2000. Por problemi i endacakëve ka vazhduar. Në vitin 2018, Katogiritis filloi të punojë në planet për organizatën e saj jofitimprurëse të shpëtimit dhe edukimit të kafshëve, Animal Ëelfare Karpathos e themeluar në gusht 2020, duke sjellë anëtarë të bordit dhe vullnetarë nga grupi lokal.

Pasi përjetoi disa pengesa me financimin, Katogiritis zgjodhi të financonte vetë programin pilot, duke blerë pajisjet mjekësore dhe medikamentet, si dhe duke mbuluar disa nga shpenzimet e tre studentëve vullnetarë të veterinarëve u zhvendosën nga SHBA në Greqi me të. Gjatë vitit të parë, Katogiritis dhe një ekip vullnetarësh shkuan fshat më fshat me furnizimet dhe pajisjet e tyre, duke ngritur klinika të lëvizshme dhe duke sterilizuar ose sterilizuar macet endacake. Ajo vlerëson se ata trajtuan rreth 300 deri në 320 mace gjatë një periudhe tre javore.

"Ne mund të kishim bërë shumë më tepër. Por ajo që ne u fokusuam më së shumti ishte t'i afroheshim komunitetit dhe t'i frymëzojmë ata që të kujdesen për endacakët. Thjesht duke u siguruar që ata mund të kuptojnë vlerën e programit në mënyrë që të mund të mirëpresin përpjekjet e ardhshme me entuziazëm”, tregoi ajo.

Fatmirësisht, kjo qasje rezultoi e suksesshme. Katogiritis beson se kjo ishte pjesërisht për shkak të reagimit të turistëve që pushonin në ishull, të cilët ishin të interesuar për punën që po bënte organizata.

"Unë mendoj se atyre u pëlqeu sa shumë u pëlqente turistëve ajo që ne po bënim," pranon ajo. “Pra, kjo është pjesë e arsyes pse ata përfunduan duke përqafuar programin. Ata mund të shihnin se kjo kishte një efekt pozitiv në turizëm”, tregoi ajo.

Në vitin 2022, Katogiritis u kthye në ishull i cili ka një popullsi prej pak më shumë se 6,000 banorë, për të përsëritur programin dhe ajo u kthye përsëri vitin e kaluar. Për të, aftësia për të ndihmuar në ndryshimin e qëndrimeve të njerëzve ndaj kafshëve është një nga rolet më të rëndësishme të organizatës dhe ajo thekson se përfshirja e fëmijëve që herët ka luajtur një rol të madh në këtë, informon Dritare.net

"Unë u përpoqa të ftoj shkollat, në mënyrë që fëmijët të mund të vijnë dhe të shohin praktikisht atë që bëjmë ne. Kemi pasur fëmijë që t'i bashkohen çdo programi dhe të shohin operacionet aktuale nëse duan. Më pas i mësojmë se si të kapin kafshët. Ne u mësojmë atyre të gjithë procesin", tha ajo.

Përveç programit të sterilizimit, Karpathos ka ndihmuar gjithashtu në gjetjen e familjeve për endacakët me anëtarë dhe vullnetarë që ushqejnë disa nga macet që kanë nevojë për kujdes mjekësor. Organizata gjithashtu lehtëson adoptimin e kafshëve. Për të adoptuar një nga endacakët, të interesuarit duhet t'i nënshtrohen një procesi aplikimi që përfshin një intervistë dhe nënshkrimin e një marrëveshjeje formale./M.K-dritare.net