Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Vaksina që zgjat jetën e pacientëve me kancer agresiv të trurit!

Vaksina që zgjat jetën e pacientëve me kancer agresiv të

Vaksina e parë në botë për trajtimin e tumoreve kancerogjene vdekjeprurëse të trurit mund t'u japë pacientëve vite jetë shtesë, ka përfunduar një provë klinike globale.

Një mjek i lartë i NHS, , tha se provat treguan se DCVax kishte rezultuar në një mbijetesë të shtuar të habitshme për pacientët.

Nga zbulimi mund të përfitojnë 2500 njerëz në vit në MB, të cilët diagnostikohen me glioblastoma, forma më e zakonshme e kancerit të trurit dhe gjithashtu një nga më agresivet. Njerëzit me këtë sëmundje jetojnë mesatarisht vetëm 12-18 muaj pas diagnozës, disa edhe më pak.

Një pacient në studimin global multicentral me 331 persona jetoi për më shumë se tetë vjet pas marrjes së DCVax. Në Britani, 53-vjeçari Nigel French është ende gjallë shtatë vjet pasi e kishte atë. Nëse miratohet nga rregullatorët mjekësorë, DCVax do të ishte trajtimi i parë i ri në 17 vjet për pacientët me glioblastoma të sapodiagnostikuar dhe i pari në 27 vjet për njerëzit në të cilët ishte rikthyer.

Studiuesit e provës zbuluan se pacientët e sapodiagnostikuar që kishin vaksinën mbijetuan mesatarisht 19.3 muaj, krahasuar me 16.5 muaj për ata që morën një placebo. Pjesëmarrësit me glioblastomë të përsëritur që kishin pasur DCVax jetuan mesatarisht 13.2 muaj pas marrjes së tij, krahasuar me vetëm 7.8 muaj për ata që nuk e kishin bërë.

Në përgjithësi, 13% e njerëzve që e morën atë jetuan për të paktën pesë vjet pas diagnozës, ndërsa vetëm 5.7% e atyre në grupin e kontrollit e bënë këtë, sipas rezultateve të provës, të cilat u publikuan të enjten në Journal of the American Medical, Shoqata e Onkologjisë.

Vaksina është një formë imunoterapie, në të cilën sistemi imunitar i trupit është i programuar për të gjurmuar dhe sulmuar tumorin. Është i pari i zhvilluar për të trajtuar tumoret e trurit.

“Vaksina prodhohet duke kombinuar proteinat nga tumori i vetë pacientit me qelizat e bardha të gjakut. Kjo i edukon qelizat e bardha për të njohur tumorin. Kur vaksina administrohet, këto qeliza të bardha të arsimuara më pas ndihmojnë pjesën tjetër të sistemit imunitar të pacientit të njohë tumorin si diçka që duhet të luftojë dhe shkatërrojë. Pothuajse si të stërvitësh një qen nuhatës.”, thuhet në njoftim./The Guardian/M.K/dritare.net