Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Studimi/ Helmi i rrezikshëm mund të shmangë sulmin në zemër!

Studimi/ Helmi i rrezikshëm mund të shmangë sulmin në

Studiuesit thuhet se kanë zbuluar se helmi i një nga merimangave më vdekjeprurëse në botë mund të jetë në gjendje të ndihmojë shërimin e pacientëve me sulm në zemër. Sipas një studimi, një grup kërkuesish nga Universiteti i Queensland në Australi kanë zbuluar se një molekulë me helm nga merimangat australiane ishte e lidhur me përmirësimin e qëndrueshmërisë së qelizave të zemrës dhe mund të përdorej në trajtimet mjekësore për sulmet në zemër dhe rikthimin e transplanteve.

"Përkundër dekadave të hulumtimit, asnjë ilaç nuk është zhvilluar për përdorim klinik që bllokon përgjigjet e lëndimeve të zemrës ndaj ishemisë, e cila ndodh gjatë sulmeve të zemrës dhe transplantimit të zemrës", thonë specialistët. "Kjo është një zonë kryesore e nevojave të paplotësuara."

Studimi/ Helmi i rrezikshëm mund të shmangë sulmin në

Helmi i merimangave australiane gjithashtu përmban delta-heksatoksina, të cilat janë peptide që e bëjnë helmin të rrezikshëm për njerëzit dhe primatët. Ka pasur 13 vdekje të regjistruara nga merimanga.

Potenciali i molekulës Hi1a është veçanërisht shpresëdhënës për të ardhmen e mjekësisë kardiake, veçanërisht në lidhje me transplantimet e zemrës.

"Zakonisht, nëse zemra e dhuruesit ka ndaluar së rrahuri për më shumë se 30 minuta para tërheqjes, zemra nuk mund të përdoret", thanë studiuesit në një deklaratë për Australian Broadcasting Corporation (ABC). "Edhe nëse mund të blejmë edhe 10 minuta shtesë, kjo mund të bëjë ndryshimin midis dikujt që ka zemër dhe dikujt që do ta humbasë."/M.T/dritare.net