Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Si mund të lulëzojë shoqëria pas pandemisë!

Si mund të lulëzojë shoqëria pas pandemisë!

Ne ende nuk e dimë përgjigjen dhe në disa aspekte, nuk dimë as pyetjet e duhura për të bërë. Kjo është arsyeja pse janë vëzhguar dhjetëra udhëheqës globalë të mendimit, për të zbuluar se çfarë do të bëjë shoqëria post-pandemike.
Virusi do të vazhdojë të provojë forcën dhe marrëdhëniet tona mendore, të përkeqësojë pabarazitë ekzistuese në shoqëri, të shtyjë për një qëndrueshmëri më të madhe dhe të kërkojmë mënyra të reja që ne të lulëzojmë në 2021-in dhe më gjerë.

Si mund të lulëzojë shoqëria pas pandemisë!
Si mund të bashkohet njerëzimi këto kohë?
Si qenie njerëzore, të gjithë kemi të njëjtat hidhërime, të njëjtat shpresa, të njëjtat potenciale. Pandemia e Covid-19 na ka kujtuar se sa të ndërvarur jemi, ajo që i ndodh një personi së shpejti mund të prekë shumë të tjerë, madje edhe në anën e largët të planetit tonë
Prandaj, na takon të gjithëve që të përpiqemi të kultivojmë qetësinë shpirtërore dhe të mendojmë për atë që mund të bëjmë për të tjerët, përfshirë ata që nuk i shohim kurrë.
Është e natyrshme të ndiejmë shqetësim dhe frikë në një kohë kur kaq shumë vuajnë përreth nesh dhe më larg. Kriza aktuale globale e shëndetit na kujton gjithashtu se ajo që prek qenien njerëzore duhet të adresohet nga të gjithë ne. Zgjidhja e kësaj, si dhe e shumë problemeve të tjera, veçanërisht në lidhje me mjedisin, varet nga bashkëpunimi ndërkombëtar. Në fund të fundit, nëse njerëzimi do të lulëzojë, duhet të kujtojmë se të gjithë jemi një.

Si mund të lulëzojë shoqëria pas pandemisë!
Çfarë do të ndodhë me barazinë në arsim?
Nuk është ekzagjerim të thuhet se Covid-19 ka qenë një ngjarje sizmike për arsimin. Ndërsa ecte pandemia, 192 qeveri mbyllën shkollat e tyre në një përpjekje për të ndaluar përhapjen e virusit. Deri në prill, 1.5 miliardë nxënës mbetën në shtëpi.
Për vajzat në vendet e varfëra, mbylljet mund të sinjalizojnë përfundimin e procesit së tyre shkollor. Çfarë do të ndodhë me barazinë në arsim?
Gjatë krizës së Ebola-s, vajzat ishin të ekspozuara ndaj shfrytëzimit seksual, shtatzënisë në adoleshencë dhe martesës në moshë të vogël, si dhe punës së fëmijëve. E gjithë kjo çoi në një rritje të braktisjes së shkollës në tri vendet më të prekura.
Mundësia që Covid-19 të përkeqësojë pabarazitë ekzistuese të arsimit është e zymtë, por nuk është e pashmangshme. Në të vërtetë, pandemia mund të jetë një moment kritik. Prindërit kudo që kanë kuptuar vlerën e shkollave dhe vlerësuan punën e palodhur të mësuesve. Qeveritë e kanë kuptuar që ekonomia dhe shoqëria varen nga arsimi këtu dhe tani, si dhe në planin afatgjatë, informon dritare.net.

Si mund të lulëzojë shoqëria pas pandemisë!
Cilat efekte të shëndetit mendor mund të zgjasin më gjatë?
Në kulmin e izolimit në fillim të vitit 2020, vitrinat e dyqaneve ishin mbyllur, njerëzit ishin të uritur dhe rrugët ishin bosh. Shumë njerëz dyshuan se jeta do të kthehej në normalitet, dhe disa spekuluan për një botë të zymtë post-pandemike. Nuk dukej se besonte njeri se jeta do të ishte ndonjëherë e njëjtë.
Megjithatë, hulumtimet psikologjike mbi ngjarjet katastrofike tregojnë se shumica e njerëzve tërhiqen prapa. Wuhan pasi izolimit është një rast i tillë. Në gusht, Wuhan-i organizoi një festival masiv të muzikës në parkun ujor në të cilin mijëra njerëz u mblodhën duke festuar. Nuk kishte maska mbrojtëse dhe sigurisht as distancim shoqëror. Ngjarje të ngjashme me siguri do të ndodhin kudo në botë kur të mbarojë pandemia. Shumica e njerëzve janë elastikë ndaj stresit.
Sidoqoftë, për një pakicë njerëzish, ndoshta 10 deri në 15%, jeta nuk do të kthehet në normalitet. Hulumtimet tregojnë se çrregullime të ndryshme lindin nga një ndërveprim midis gjeneve dhe faktorëve stresues mjedisorë. Disa nga këta njerëz do të bëhen germofobë kronikë(njerëz që kanë fobi mikrobet dhe të fiksuar pas pastërtisë) nëse nuk marrin trajtimin e duhur të shëndetit mendor.

Si mund të lulëzojë shoqëria pas pandemisë!
Si po ndikon pandemia në marrdhëniet sentimentale?
E gjithë koha e kaluar në shtëpi, me kontakte të kufizuara shoqërore i ka vënë në provë marrëdhëniet tona romantike. Shumë njerëz kanë kaluar më shumë kohë se kurrë me partnerët e tyre të cilët gjithashtu kanë qenë pika kryesore e ndërveprimit dhe kontaktit shoqëror. Për disa ka qenë një bekim depërtimi më thellë në marrëdhënie, por për shumë njerëz ka qenë një njohje e mungesës së të kuptuarit të njëri-tjetrit ose aftësive të dobëta të komunikimit në marrëdhënie.
Për një anë më pozitive, pandemia na ka ndihmuar të vlerësojmë të dashurit tanë. Kalimi i gjithë asaj kohe cilësore së bashku ka qenë një nxitje për shumë njerëz dhe ata po zbulojnë ndikimin pozitiv që një nivel më i lartë i intimitetit emocional në marrëdhëniet e ngushta mund të ketë në mirëqenien tonë, me një gatishmëri të shtuar për të investuar më shumë në marrëdhëniet tona sentimentale./M.M-dritare.net