Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Shtatë gabimet që bëni kur lani duart!

Shtatë gabimet që bëni kur lani duart!

Larja e duarve është një nga mënyrat më të mira për të ndaluar përhapjen e mikrobeve, përfshirë koronavirusin. Por a po e bëni si duhet?

Ndalimi i përhapjes së mikrobeve është një hap i rëndësishëm që secili prej nesh mund të ndërmarrë drejt ruajtjes së komuniteteve dhe familjeve tona të sigurta. Pra, është e rëndësishme të mësoni teknikën e duhur për të pastruar duart tuaja.

Nëse jeni duke kryer një nga gabimet e mëposhtme, duart tuaja mund të mos jenë aq të pastra sa mendoni. Këtu janë gabimet e larjes së duarve që mund të bëni dhe si t'i korrigjoni ato.

1. Përdorni dezinfektues kur ka ujë dhe sapun

Dezinfektuesi është një mënyrë e përshtatshme për të mbajtur duart tuaja të pastra. Sidoqoftë, duhet të jetë vetëm një mënyrë rezervë nëse uji dhe sapuni janë në dispozicion. Ndërsa ai mund të zvogëlojë numrin e mikrobeve që keni në duar, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, thotë se nuk i heq të gjitha llojet e mikrobeve.

Gjithashtu, nëse duart tuaja janë dukshëm të papastra, dezinfektuesi mund të mos jetë aq efektiv. Nëse keni kimikate të dëmshme në duar të tilla si metale të rënda dhe pesticide, pastruesi i duarve mund të mos i heqë aspak ato.

Shtatë gabimet që bëni kur lani duart!

2. Thjesht shpëlarje e duarve

Sigurohuni që po lani duart me ujë dhe sapun shpesh gjatë ditës. Gjithmonë lani ato me ujë dhe sapun pas përdorimit të banjës dhe para ngrënies.Mos u bëni dembel duke anashkaluar sapunin. Sipas ekspertëve, sapuni është më efektiv në largimin e mikrobeve, papastërtive dhe kimikateve të dëmshëm nga lëkura juaj sesa vetëm uji. Nëse nuk keni sapun afër ndërsa lani duart, mund të përdorni një dezinfektues që përmban të paktën 60% alkool.

Shtatë gabimet që bëni kur lani duart!
3. Përdorimi i sapunit antibakterial

Ekspertët e shëndetit rekomandojnë larjen me ujë dhe sapun për të vrarë mikrobet dhe për të parandaluar përhapjen e sëmundjes. Nuk ka nevojë të përdorni sapun antibakterial për të larë duart. Sipas tyre nuk ka prova të mjaftueshme që sapunët antibakterialë që gjeni në dyqan janë më të mirë në parandalimin e përhapjes së sëmundjes sesa sapuni i rregullt, informon dritare.net.

Shtatë gabimet që bëni kur lani duart!

4. Larja e duarve tuaja rrallë

Ndërsa nuk ka nevojë të jetë një germafob, larja e duarve tuaja rrallë mund t'iu vërë ju dhe ata përreth jush në rrezik. Ju duhet të lani duart shpesh me ujë dhe sapun për të mbrojtur veten dhe për të parandaluar përhapjen e mikrobeve. Ujë i ngrohtë ose i ftohtë, sapuni ngurtë ose i lëngshëm, të gjitha mënyrat janë në rregull.

Rekomandohet të lani duart veçanërisht:

Gjatë dhe pas përgatitjes së ushqimit dhe para ngrënies

Para dhe pas kujdesit për një person të sëmurë me të vjella dhe diarre, dhe para dhe pas trajtimit të një plage ose një prerjeje

Pas përdorimit të tualetit, duke ndihmuar një fëmijë të përdorë tualetin ose pasi keni ndërruar një pelenë

Pas kollitjes, teshtitjes ose prekjes së hundës

Pas prekjes së kafshëve (ata mund të përhapin sëmundje), ushqimin e tyre ose mbeturinat e tyre dhe pas trajtimit të ushqimit të kafshëve dhe trajtimeve

Pas prekjes së plehrave

Shtatë gabimet që bëni kur lani duart!

5. Larja e duarve shumë shpejt

Mos u ngutni kur lani duart. Shumë njerëz vendosin sapun në duart e tyre, i fërkojnë disa herë mendojnë se janë të pastër. Kjo mund të largojë disa mikrobe, por jo aq sa të parandalojë përhapjen e sëmundjes.

Ekspertët rekomandojnë të lani duart për 15 deri në 30 sekonda për të hequr mikrobet. Në të gjithë botën, shumë vende dhe organizata globale kanë miratuar udhëzime për larjen e duarve për rreth 20 sekonda.Nuk i sigurtë sesa e gjatë është 20 sekonda larje duarsh? Këndoni këngën "Happy Birthday" dy herë gjatë gjithë kohës që lani duart.

Shtatë gabimet që bëni kur lani duart!

6. Injorimi i thonjve tuaj

Njerëzit shpesh injorojnë thonjtë e tyre gjatë larjes së duarve dhe përqendrohen në pëllëmbët e duarve. Por thonjtë tuaj janë vende ideale për të fshehur mikrobet dhe bakteret. Sigurohuni që të pastroni mirë poshtë thonjtë tuaj, veçanërisht nëse ato janë të gjata.

Shtatë gabimet që bëni kur lani duart!

7. Kur nuk thani duart pas larjes

Duart e lagura e bëjnë më të lehtë transferimin e mikrobeve, prandaj është e rëndësishme që t’i thani pas larjes. Nuk ka konsensus për mënyrën më të mirë për të tharë duart, por studimet sugjerojnë që një peshqir i pastër dhe një tharëse ajri janë opsionet më të mira./M.M-dritare.net

Shtatë gabimet që bëni kur lani duart!