Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Psikologia zbulon katër zakonet e njerëzve të lumtur

Psikologia zbulon katër zakonet e njerëzve të lumtur

Çfarë na bën të lumtur? Shoqërimi me miqtë, një shëtitje në det, lista është e ndryshme për të gjithë. Por çfarë na thotë shkenca për gjërat që bëjnë njerëzit e lumtur?

Lowri Dowthwaite-Walsh është një lektore në psikologji në Universitetin e Lancashire Qendrore me një interes të veçantë në shkencën e lumturisë. Në artikullin e saj në The Conversation, ajo rendit gjithçka që ka mësuar nga hulumtimi i temës së lumturisë gjatë viteve të fundit, duke përfunduar me mesazhin optimist se ne të gjithë mund të përmirësojmë nivelet tona të lumturisë me praktikën e përditshme. Çfarë mund të bëjmë për ta arritur këtë?

1. Lëvizja

Lëvizshmëria e zgjatur nuk është e favorshme për mirëqenien. Duhet të lëvizim çdo ditë, edhe nëse është vetëm një orë ecje në ditë. Noti, kërcimi dhe joga janë gjithashtu opsione ideale. Hulumtimet mbi lumturinë zbulojnë se përfitimet e stërvitjes janë më të mëdha kur intensiteti është mesatarisht i lartë duke rritur rrahjet e zemrës.

2. Jepini përparësi marrëdhënieve!

Hulumtimi më i fundit i lumturisë zbulon se ndërveprimet sociale janë të rëndësishme për mirëqenien e përgjithshme dhe kënaqësinë e jetës. Nga ana tjetër, duket se u drejtohemi miqve dhe familjes veçanërisht kur jemi të pakënaqur. Kjo mund të ndodhë sepse ne priremi të kërkojmë mbështetje për t'u ndjerë më të lumtur dhe kur ndihemi të lumtur hapemi me ata që na rrethojnë.
Sekreti është ekuilibri. Kur kalojmë shumë kohë vetëm, emocionet negative fillojnë të dalin në sipërfaqe, kështu që shoqëria e të tjerëve është një mënyrë e natyrshme për të përmirësuar disponimin tonë.

3. Mirënjohje

Edhe pse mund të duket si këshillë jofunksionale, Lowri Dowthwaite-Walsh argumenton se ne duhet të praktikojmë dhe të shprehim mirënjohjen tonë për atë që kemi. Ajo vetë na kujton se hulumtimi dokumenton se një humor pozitiv dhe një këndvështrim optimist janë një mbrojtës kundër emocioneve negative dhe rrisin lumturinë. Një truk i thjeshtë që ajo rekomandon është të shkruani tre gjëra që shkuan mirë gjatë ditës çdo natë dhe të reflektoni se pse i shkruajmë ato.

4. Shëtisni qenin!

Ata që kanë qen e dinë shumë mirë që nuk mund t'i shmangin shëtitjet. Miqtë tanë të dashur me katër këmbë na motivojnë të jemi më aktivë dhe energjikë. Përveç kësaj, hulumtimi zbulon se kafshët shtëpiake zvogëlojnë rastet e depresionit dhe ankthit dhe kontribuojnë në rritjen e lumturisë dhe vetëvlerësimit. Si përfundim, kontaktet sociale dhe aktiviteti fizik dhe mendor janë përbërësit bazë të lumturisë./K.C/dritare.net