Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Pse sterilizimi është zgjedhja më e mirë për qenushin tuaj!

Pse sterilizimi është zgjedhja më e mirë për qenushin

Çdo vit, miliona qen dhe mace të padëshiruara, duke përfshirë këlyshët dhe kotelet, braktisen pa mëshirë në rrugë ku shpesh edhe nuk munden të mbijetojnë.

Lajmi i mirë është se pronarët e përgjegjshëm të kafshëve shtëpiake mund të bëjnë një ndryshim. Duke sterilizuar qenin ose macen tuaj, ju do të bëni pjesën tuaj për të parandaluar lindjen e këlyshëve dhe koteleve të padëshiruara. Sterilizimi parandalon lindjete padëshiruara, ndihmon në mbrojtjen kundër disa problemeve serioze shëndetësore dhe mund të zvogëlojë shumë nga problemet e sjelljes që lidhen me instinktin e çiftëzimit.

Heqja e testikujve nga qentë dhe macet meshkuj redukton instinktin e mbarështimit, duke i bërë ata më pak të prirur për të bredhur dhe më të kënaqur për të qëndruar në shtëpi.

Sterilizimi i hershëm i qenve mund të ndihmojë në mbrojtjen e tyre nga disa probleme serioze shëndetësore më vonë në jetë, siç janë infeksionet e mitrës dhe kanceri i gjirit. Katerizimi i kafshës suaj mashkullore mund të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e zhvillimit të hiperplazisë beninje të prostatës (gjëndra e zmadhuar e prostatës) dhe kancerit të testisit.

Procedura nuk ka asnjë efekt në inteligjencën ose aftësinë e kafshës shtëpiake për të mësuar, luajtur, punuar ose gjuajtur. Disa kafshë shtëpiake priren të sillen më mirë pas heqjes kirurgjikale të vezoreve ose testikujve të tyre, duke i bërë ata shoqërues më të dëshirueshëm./M.K/dritare.net