Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Pse femrat janë më të prirura drejt divorcit se sa meshkujt!

Pse femrat janë më të prirura drejt divorcit se sa meshkujt!

Vendimi për t'i dhënë fund një martese është shpesh i vështirë dhe çiftet mund të kalojnë muaj, apo edhe vite, duke kërkuar të riparojnë gjëerat përpara se të dorëzohen. Por kur bëhet fjalë për fillimin e një ndarjeje, ka një model të qartë se kush e bën thirrjen përfundimtare. Në marrëdhëniet heteroseksuale perëndimore, gratë katalizojnë një pjesë të madhe të divorceve.

Në mënyrë specifike në SHBA, ku divorci është i ligjshëm në të 50 shtetet, disa vlerësime e vendosin shifrën në 70% ; kjo rritet në 90% kur gratë janë të arsimuara. Në Mbretërinë e Bashkuar, statistikat treguan se gratë kërkuan 62% të divorceve në Angli dhe Uells në 2019.

Tani, në disa vende perëndimore, divorci po bëhet më i lehtë; Britania e Madhe, për shembull, së fundmi legalizoi divorcet jo problematike, që do të thotë se çiftet tani kanë një rrugë më të shpejtë dhe më të drejtpërdrejtë për t'u ndarë. Ky ndryshim në rregulla mund t'i hapë derën edhe më shumë grave – të cilat mund të kenë hezituar më parë – të bëjnë kërkesë për divorc. Megjithatë, pse gratë zgjedhin në mënyrë disproporcionale të divorcohen në radhë të parë? Për disa, përgjigja qëndron në mënyrën se si partnerët përmbushin - ose jo - nevojat e tyre emocionale në martesë. Megjithatë, për të tjerët, gjërat janë më të ndërlikuara – dhe mund të ketë më shumë nuanca në këto statistika sesa duket.

Rëndësia e pavarësisë

Në shumicën e shoqërive, divorci ka qenë një fenomen relativisht i kohëve të fundit. Për shkak se pavarësia ekonomike është një domosdoshmëri përpara se një grua të mund të përpiqet të largohet nga një martesë, qoftë vetëm ose me fëmijë, është jashtëzakonisht e vështirë për gratë të largohen nga një martesë nëse nuk kanë ndonjë mënyrë për të fituar para vetë. Gjithashtu, për shkak se rolet gjinore bëhen më të komplikuara ndërsa gratë fillojnë të fitojnë pavarësi financiare , natyrshëm lindin më shumë konflikte martesore. Me fjalë të tjera, hyrja e grave në fuqinë punëtore u mundësoi atyre të largoheshin nga martesat e pakënaqura për herë të parë - ato nuk ishin më të detyruara financiarisht të mbesin në partneritete abuzive ose marrëdhënie ku nevojat e tyre nuk plotësoheshin.

Faktorët emocionalë dhe socialë

Për shumë gra, pritshmëritë që kanë kur hyjnë në martesë mund të mos përputhen me realitetin. Ekspertët thonë se ata shpesh kanë një pritshmëri më të madhe se si një partner do t'i plotësojë nevojat e tyre emocionale sesa burrat, gjë që mund të çojë në zhgënjim pas martesës. Për shkak se burrat zakonisht socializohen për të pasur inteligjencë emocionale më të ulët se gratë, kjo mund të bëjë që partneret femra të ndihen të pambështetura dhe të bëjnë pjesën më të madhe emocionale të punës në marrëdhënie.

Gratë gjithashtu priren të përfitojnë më pak përfitime emocionale nga martesa, gjë që mund ta bëjë jetën beqare të duket më tërheqëse. Ndërsa burrat e martuar përjetojnë përfitime të shumta – duke përfshirë të jetuarit më gjatë dhe duke fituar më shumë para – gratë zakonisht nuk përfitojnë nga marrëdhëniet e tyre në të njëjtën mënyrë. Në vend të kësaj, ato mbajnë peshën kryesore të punës në shtëpi dhe në rritjen e fëmijëve , gjë që mund t'i lërë gratë që punojnë të mbingarkuara dhe të stresuara.

Duke kërkuar zgjidhje

Natyrisht, kërkesa për divorc nuk është e njëjtë me përfundimin e një martese. Ndërsa hulumtimet tregojnë se gratë në martesat heteroseksuale kanë më shumë gjasa të iniciojnë ndarjen , ka edhe gra që nuk kanë zgjedhur t'i japin fund marrëdhënies së tyre, por megjithatë duan ose duhet ta zyrtarizojnë ndarjen.

Gratë priren të jenë më të motivuara se burrat për të zgjidhur statusin e tyre martesor. Shumica e meshkujve janë të lumtur të mbeten të ndarë, përveç nëse ka një marrëdhënie të re ose një imperativ të veçantë për të rregulluar financat e tyre.Për gratë, megjithatë, nevoja për një divorc mund të jetë shumë më urgjente. Historikisht, gratë kanë pasur një nevojë më të madhe për ta bërë këtë për shkak të pozitës së tyre më të dobët financiare, ose rolit të tyre si kujdestare kryesore.

Çfarëdo që të ndodhë, në fund të fundit, divorcet njësoj si martesat priren të jenë komplekse. Në disa raste, kërkesa për divorc është një vendim i mundimshëm i bazuar në vite pakënaqësie. Për të tjerët, regjistrimi është më shumë një veprim praktik, bazuar në nevojën për të arritur një zgjidhje financiare. Megjithatë, ajo që është e qartë është se disa faktorë – fuqia e përmirësuar e grave, nevojat emocionale të mospërputhshme të burrave dhe grave brenda martesës dhe pabarazitë e vazhdueshme në punën shtëpiake nënkuptojnë se divorci ka të ngjarë të mbetet thellësisht gjinor./BBC/M.K/dritare.net