Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Pse 85% e të rriturve shohin makthe? Si mund t'i reduktojmë ato! 

Pse 85% e të rriturve shohin makthe? Si mund t'i reduktojmë
Çfarë thonë ekspertët për faktin se shumica e njerëzve shohin makthe në jetën e tyre, qofshin ato të përsëritura apo të rastësishme? Teksa i themi lamtumirë fëmijërisë, megjithëse lëmë pas makthet tona për mostrat që fshihen poshtë shtratit ose në dollapin tonë, ata shpesh këmbëngulin të na vizitojnë edhe në moshë madhore. Ëndrrat e këqija që kemi parë si fëmijë sigurisht kanë një temë tjetër, por kjo nuk do të thotë se ato nuk shfaqen në të tashmen tonë, një dhuratë që ka shumë më tepër ankth, stres dhe presion nga detyrimet tona financiare dhe sociale. Pra, sipas hulumtimit të Akademisë Amerikane të Mjekësisë së Gjumit, megjithëse makthet janë më të zakonshme në fëmijëri, të paktën 50% deri në 85% e të rriturve raportojnë që herë pas here shohin ëndrra të këqija, gjë që vërteton universalitetin e fenomenit.

Pse 85% e të rriturve shohin makthe? Si mund t'i reduktojmë
Çfarë janë makthet?
Makthet që ndodhin shpesh dhe na pengojnë të kemi një gjumë të qetë, perceptohen si një shqetësim i vogël i gjumit. Ky çrregullim, ose parasomnia, është një kategori e çrregullimeve të gjumit që përfshin ngjarje ose përvoja të padëshiruara që ndodhin gjatë kohës që jemi duke rënë në gjumë dhe na zgjojnë në gjumë. Makthet janë zakonisht ëndrra vizuale koherente që duken reale dhe bëhen më shqetësuese ndërsa përparojnë, duke na detyruar të zgjohemi. Ato zakonisht shoqërohen me frikë ose ankth, por ndoshta edhe me zemërim, trishtim, neveri ose emocione të tjera të dhimbshme. Makthet shpesh përfshijnë ndjenja kërcënimi për sigurinë, integritetin fizik ose mbijetesën tonë. Ato priren të ndodhin gjatë gjumit REM, faza e fundit e ciklit të gjumit, rreth 20% deri në 25% e kohës totale të gjumit është në gjumin REM.
Faza REM zgjatet gjatë çdo cikli gjumi dhe periudha jonë e fundit në REM mund të zgjasë deri në një orë. Si rezultat, makthet kanë më shumë gjasa të ndodhin në të fazën e tretë të fundit të gjumit, duke ndërprerë periudhën e gjumit, me ëndërrimtarin që zgjohet menjëherë pas zgjimit. Makthet që vijnë nga trauma, si për shembull te njerëzit me çrregullim të stresit posttraumatik (PTSD), mund të ndodhin edhe në fazat e hershme të gjumit.
Pse 85% e të rriturve shohin makthe? Si mund t'i reduktojmë
Pse kemi makthe?
Makthet mund t'i ndodhin kujtdo dhe në shumicën e rasteve arsyet pse ndodhin janë të paqarta. Ankthi, stresi, një rutinë e parregullt e gjumit ose puna e tepërt mund të rrisin rrezikun e ëndrrave të këqija. Disa ilaçe, të tilla si ilaçet kundër depresionit dhe medikamentet për presionin e lartë të gjakut ose sëmundjen e Parkinsonit, mund të rrisin gjithashtu shpeshtësinë e maktheve. Këto ëndrra të këqija që shkaktojnë probleme me gjumin mund të lidhen edhe me faktorë të tillë si:

• Çrregullime të tjera të gjumit
• Një gjendje mjekësore
• Përdorimi i barnave
• Çrregullimi i shëndetit mendor, si depresioni, ankthi ose çrregullimi i stresit posttraumatik (PTSD)
• Abuzimi i drogës

Në përgjithësi, makthi i rrallë, i rastësishëm nuk është problem, thonë ekspertët, pasi është normale dhe e pritshme që ëndrrat shqetësuese dhe disa makthe të japin informacion dhe të luajnë një rol në përpunimin e emocioneve tona pas një stresi të madh, ndonjë traume ose humbje në jetën tonë. Kjo do të thotë se kur një burim stresi në jetën e dikujt është lehtësuar ose përpunuar në një farë mënyre, ankthet mund të ulen. Megjithatë, nëse një model makthi rrënjoset dhe vazhdon për muaj të tërë, trajtimi i problemit emocional themelor mund të mos i shërojë ato, makthet mund të kenë nevojë të adresohen menjëherë.

Pse 85% e të rriturve shohin makthe? Si mund t'i reduktojmë
“Masa” për të lehtësuar makthet!
Ka disa mënyra për të reduktuar ndikimin e një makthi në gjumin dhe funksionimin e ditës. Duke filluar me metodat më të vështira, personi që ka makthe të shpeshta mund të shkojë te një psikoterapist për CBT, terapi konjitive të sjelljes ose terapi provash imazherie (IRT). E para i ndihmon njerëzit të përmirësojnë cilësinë e gjumit në mënyrë që të mund të flenë përmes ëndrrave dhe të mos zgjohen me një makth. Në terapinë e provave të imazheve (IRT), trajtimi i linjës së parë për çrregullimin e makthit, njerëzit përdorin imagjinatën e tyre për të parashikuar një fund të ri të një skenari problematik makthi. Për shembull, nëse dikush sheh një ëndërr në të cilën një i huaj po e ndjek atë, atëherë çdo ditë ai mund të imagjinojë një fund të ri, potencialisht më pozitiv, siç është vrapimi në krahët e një miku të dashur. Hulumtimet dhe përvoja klinike tregojnë se kjo qasje mund të ndihmojë shumë njerëz që vuajnë nga ankthi.
Edhe pse në shumicën e rasteve, trajtimi për makthet e këqija nuk është i nevojshëm, trajtimi i maktheve të shpeshta është i rëndësishëm, pasi ato kanë qenë të lidhura me pagjumësinë, depresionin dhe sjelljet vetëvrasëse, sëmundjet e zemrës dhe obezitetin. Megjithatë, ka praktika dhe zakone që mund të adoptojmë për të maksimizuar gjasat për një gjumë të pakujdesshëm:
Hulumtimi i ri hedh dritë mbi makthet tona!
- Nuk hamë para gjumit
Ushqimi mund të nxisë metabolizmin, gjë që bën që truri ynë të jetë më aktiv dhe mund të çojë në makthe, sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit. Ndërsa disa njerëz flenë më mirë pasi hanë një rostiçeri të lehtë, është më mirë të ndaloni së ngrëni dy deri në tre orë para gjumit.
- Ne e ndërpresim alkoolin!
Pijet alkoolike mund të shkaktojnë shqetësim dhe zgjim gjatë natës. Edhe pse shumë njerëz përdorin alkoolin si një mënyrë për t'u çlodhur dhe për t'u përgjumur në fund të ditës, kjo në fakt nuk është mënyra më e mirë. Në vend të kësaj, ne mund të provojmë çaje bimore dhe pije të tjera që nxisin gjumin.

- Një rutinë e gjumit të shëndetshëm çon në një gjumë të shëndetshëm

Ne mund ta zhvillojmë një të tillë duke ushtruar, duke vendosur orare të rregullta gjumi dhe zgjimi, duke u siguruar që dhoma jonë të jetë e errët dhe e freskët, duke shmangur pijet stimuluese pasditeve dhe duke u angazhuar në aktivitete relaksuese.
- Nuk shikojmë apo lexojmë përmbajtje të frikshme para gjumit
Meqenëse imazhet tona të natës mund të shfaqen gjatë gjumit, është mirë të kalojmë më shumë kohë duke u angazhuar me gjëra që janë emocionalisht më neutrale apo edhe pozitive. Sigurisht që nëse lexoni lajme në media dhe më pas shkoni në shtrat ka më shumë gjasa të shkaktojë ëndrra shqetësuese dhe të këqija sesa kur shohim fotot nga pushimet tona të fundit./K.C/dritare.net