Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Nxehtësia dhe kondicionerët. 6 këshilla si të kurseni energji!

Nxehtësia dhe kondicionerët. 6 këshilla si të kurseni
Ndërsa termometri rritet dhe temperaturat e larta përfshijnë shumë pjesë të vendit, freskia bëhet thelbësore për rehatinë dhe mirëqenien tonë. Ajri i kondicionuar është një aleat kyç në këtë përpjekje, por përdorimi i tij në mënyrë korrekte është thelbësor për të shmangur konsumin e tepërt të energjisë dhe faturat e larta.
Më poshtë, do të gjeni disa këshilla të dobishme për ta mbajtur shtëpinë tuaj të freskët dhe efikase me energji gjatë valës së të nxehtit:
1. Mbyllni dritaret dhe dyert e ballkonit kur kondicioneri është në punë për të reduktuar humbjet e energjisë.
2. Zgjidhni sisteme hijezuese për të ftohur shtëpinë tuaj dhe për të ruajtur kushte më të mira të komfortit termik. Tenda, pjergulla, grila, çdo sistem hijezimi do të kontribuojë ndjeshëm në kursimin e energjisë dhe do të ketë një ndikim pozitiv në buxhetin tuaj familjar.
3. Nëse është e mundur, shmangni përdorimin e kondicionerit ndërmjet orës 20:00 dhe 22:00 pasi temperatura e jashtme fillon të bjerë dhe ju mund të përfitoni nga freskia më herët.
4. Mos e teproni me temperaturën. Sipas ekspertëve, temperatura e kondicionerit duhet të vendoset në një nivel konstant, jo nën 24 gradë celsius. Të bësh hapësirën tënde shumë të ftohtë është thjesht humbje e energjisë dhe parave pa asnjë përfitim të vërtetë. Diferenca e temperaturës me mjedisin e jashtëm nuk duhet të kalojë 10 gradë celsius.
5. Është mirë ta lini të funksionojë për disa orë në një temperaturë konstante, p.sh. 26 gradë celsius, në vend që ta ndizni dhe fikni vazhdimisht, pasi kjo harxhon më shumë energji.
6. Kushtojini vëmendje rrjedhës së ajrit. Për funksionim më të mirë të kondicionerit, sigurohuni që të mos ketë objekte brenda gjysmë metri prej tij. Drejtojeni ajrin lart dhe mos harroni të ajrosni rregullisht hapësirën, duke shmangur riqarkullimin e të njëjtit ajër.