Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Njihuni me teleskopin më të vjetër në botë!

Njihuni me teleskopin më të vjetër në botë!

Lentja Nimrud është një copë kristali shkëmbor 3000-vjeçar e zbuluar nga Sir John Layard në 1850 në pallatin asirian të Nimrud, në Irakun e sotëm.

Që nga zbulimi i saj mbi një shekull më parë, shkencëtarët dhe historianët kanë debatuar për përdorimin e saj, me një profesor të shquar italian që pretendon se thjerrëza është përdorur nga asirianët e lashtë si pjesë e një teleskopi. Kjo u përdor për të shpjeguar se si asirianët dinin kaq shumë për astronominë.

Thjerrëza Nimrud (e quajtur edhe thjerrëza Layard), e cila është datuar midis 750 dhe 710 para Krishtit, është bërë nga kristali natyror shkëmbor dhe ka një formë pak ovale. Ajo ka një pikë qendrore rreth 11 centimetra nga ana e sheshtë dhe një gjatësi prej rreth 12 cm.

Këto dimensione do ta bënin lentet Nimrud të barazvlefshme me një xham zmadhues 3×. I kombinuar me një lente tjetër, mund të arrijë zmadhim shumë më të madh. Sipërfaqja e thjerrëzës u krijua me dymbëdhjetë zgavra që u hapën gjatë bluarjes. Ato do të kishin pasur napta ose ndonjë lëng tjetër të bllokuar në kristalin e papërpunuar. Thuhet se thjerrëzat mund të fokusojnë rrezet e diellit, megjithëse fokusi nuk është i përsosur./M.K/dritare.net