Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Materiali më i fortë në botë do të përdoret për të bërë ujë të pijshëm

Materiali më i fortë në botë do të përdoret


Shpesh i referuar si një "material mrekulli", grafeni është një milion herë më i hollë se një qime floku dhe më i fortë se çeliku. Materiali dydimensional i karbonit, i bërë nga shtresa grafiti, një material i nxjerrë nga toka, është jashtëzakonisht i lehtë, përçues dhe fleksibël dhe ka potencialin për të ofruar teknologji transformuese në të gjitha industritë, nga elektronika te transporti. Tani, studiuesit në Universitetin Khalifa në Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) po eksplorojnë një përdorim tjetër të grafenit: prodhimin e ujit të pijshëm. “Këtu në Emiratet e Bashkuara Arabe, i gjithë uji ynë i pijshëm është në fakt ujë i shkripëzuar, kështu që është një sektor shumë kritik i ekonomisë si dhe i shoqërisë."- thotë Hassan Arafat, drejtor i lartë i Qendrës së Kërkimit dhe Inovacionit të universitetit për Grafenin dhe 2D. Materialet (RIC2D).

Materiali më i fortë në botë do të përdoret

Shkripëzimi është procesi i heqjes së kripës nga uji i detit dhe pastrimit të ujit për ta bërë atë të pijshëm. Nuk është jetike vetëm në Emiratet e Bashkuara Arabe. Më shumë se 300 milionë njerëz në mbarë botën mbështeten te uji i shkripëzuar. Dhe ndërsa ndryshimet klimatike dhe ndotja kërcënojnë furnizimet me ujë të freskët, ky numër do të rritet. Por shkripëzimi është një proces i kushtueshëm dhe me energji intensive. Këtu hyn grafeni. Arafat është duke punuar në një membranë të zgjeruar me grafen që mund ta bëjë procesin më efikas dhe më të lirë.

“Këtë vit, ne kemi parë një numër të madh fatkeqësish për shkak të ndryshimeve klimatike.”-thotë Arafat. “Mungesa e ujit është një problem global dhe po përkeqësohet çdo ditë e më shumë. Të dini që ne po kontribuojmë në zgjidhjen e këtyre problemeve dhe kjo është shumë përmbushëse.”/K.C/dritare.net