Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Matematika mund të zgjidhë të gjitha problemet e jetës. Ja si!

Matematika mund të zgjidhë të gjitha problemet e jetës. Ja

Kur Prof David Sumpter ka një problem, matematika, në mënyrë të pashmangshme, i jep atij përgjigjen. Kjo nuk vlen vetëm për rolin e tij si pedagog i matematikës në Universitetin Uppsala, Suedi, por edhe për pozicione të tjera, si një burrë i martuar, për regjimin e tij të fitnesit dhe këshillimi i ekipeve të Premier League dhe skuadrës së Anglisë.

Puna e tij në këtë të fundit nuk ishte e rëndësishme kur filloi, por Prof Sumpter tha:

“Ajo që më interesonte më shumë ishin mënyrat e arsyetimit. Kjo është arsyeja që në radhë të parë, u bëra një matematikan."

Kjo teori e ka shtyrë atë të shkruajë “Katër mënyra të të menduarit”, ku sugjeron se matematika mund të përdoret edhe për problemet më të zakonshme, informon dritare.net. Vazhdimi i bestsellerit, Dhjetë ekuacionet që sundojnë botën, Soccermatics dhe Outnumbered, i cili është përkthyer në 10 gjuhë, është përpjekja e akademikut për të riformuluar mënyrën tonë të të menduarit, mirë.

Katër mënyrat e tij bazohen në një algoritëm të vitit 1984 të shkruar nga fizikani Stephen Wolfram.

Lloji i parë i të menduarit është të menduarit stabël, i cili përqendrohet në sistemet që arrijnë dhe ruajnë ekuilibrin.

E dyta është të menduarit periodik, i cili përfshin njohjen e modeleve të përsëritura në rutinën tonë të përditshme, si ecja ose çiklizmi.

Lloji i tretë është të menduarit kaos, i cili merret me situata të paparashikueshme. Dhe së fundi, ekziston një mendim kompleks, i cili lidhet me sistemet nga marrëdhëniet tona me organizatat kryesore si qeveria.

Zbatimi i modeleve matematikore në jetën e përditshme kërkon ekuilibër, sigurisht.

"Nëse gruaja ime mendon se unë po arsyetoj matematikisht për të, ajo nuk do të jetë shumë e kënaqur," tha Prof Sumpter.

Megjithatë, matematika i ka mësuar atij se edhe përplasjet mes bashkëshortëve mund të ndryshohen rrënjësisht duke ndërhyrë me disa probabilitete dhe se ka vetëm dy argumente të vlefshme: Argumentet e klasës I, që çojnë drejt një zgjidhjeje të qëndrueshme; dhe argumentet e klasës IV, ku diskutohen ide të reja të rëndësishme, por mund të mos zgjidhen kurrë.

“Klasa II – grindjet e përsëritura për të njëjtën pikë kontestuese – dhe klasa III, lëvizjet kaotike ku flasim për njëri-tjetrin, duhen shmangur.”

Duke klasifikuar llojin e mosmarrëveshjes në fjalë, tha Prof Sumpter, është më e lehtë të vlerësohet “si mund të kaloj nga klasa II në klasën I, ose nga klasa III në klasën IV”.

Përcaktimi i probabiliteteve të asaj që mund të ndezë dhe përshkallëzojë grindjet hodhi themelet për lëvizjen e Sumpter në futbollin e nivelit të lartë.

Këto njohuri janë bërë kaq të rëndësishme (ai aktualisht punon me një ekip elitar të Premier League; kontrata e tij e ndalon të thotë se cilën) saqë ai ka krijuar një kompani që ofron shërbime statistikore për ata në Britani dhe më gjerë, duke përfshirë FC Barcelona.

Puna e tij përfshin llogaritjen se si lojtarët lëvizin së bashku, si hapin hapësirën dhe manipulimin e kohës dhe taktikave në mënyrë që të përkthehen në fitore në ndeshje. Ai nuk ka zgjedhur rruhen më tradicionale për një matematikan.

"Unë kam pasur një karrierë të çuditshme," mendoi ai. "Por unë mendoj se është shumë për shkak të kësaj ideje që matematika është një mënyrë e të menduarit, sesa një aktivitet i veçantë."/The Telegraph/L.F-dritare.net