Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Madonna sfidon në moshën 64-vjeçare. Por, cilat janë zgjedhjet e punës për gratë e moshës së saj!

Madonna sfidon në moshën 64-vjeçare. Por, cilat janë

Gjëja më tronditëse që ka bërë ndonjëherë Madonna, siç tha dikur vetë, është thjesht të vazhdojë të jetë publikisht Madonna. Ajo nuk do të dorëzohet. Ajo nuk do të zbehet. Ajo nuk do të turpërohet, në moshën 64-vjeçare, në pension; ajo ende po kërcen në çdo trend të TikTok, duke nxjerrë ende klipe sugjestive seksuale për të promovuar turneun e saj të ardhshëm botëror.

Dhe nëse ka diçka paksa drithëruese tani në lidhje me mprehtësinë e fytyrës së saj, atëherë ajo me siguri po bën atë që duhet të bëjë për të mbetur e rëndësishme dhe e tregtueshme brenda një industrie që i mban gratë në standarde të pamundura. Pa dyshim, gjithçka duket paksa rraskapitëse. Por presioni për të vazhduar në çdo gjë që bëjmë, në dhëmbë të supozimeve të moshës, po vjen për të gjithë ne mjaft shpejt.

Mosha e daljes në pension po rritet në të gjithë Evropën. Francezët po revoltohen edhe një herë për planet për të rritur moshën e tyre të pensionit nga 62 në 64. Gjermania po e çon moshën e saj në 67, me biseda për ta rritur përfundimisht atë në 70. Kancelari Jeremy Hunt nuk do të ishte jashtë hapit nëse, siç raportohet, ai përshpejton planet ekzistuese për të rritur moshën e pensionit shtetëror britanik në 68 vjeç. Modeli i jetës së punës po ndryshon kudo, dhe megjithatë qëndrimet ndaj të moshuarve në punë mbeten çuditërisht prapa. Ne të gjithë do të duhet të presim më shumë për të kërkuar një pension, por çfarë ndodh nëse nuk mund të qëndrojmë në punët tona për kaq gjatë?

Mosha mesatare në të cilën britanikët mund të presin të jetojnë pa vuajtur nga sëmundjet invalidore është 60.9 vjeç tronditës për gratë dhe 62.4 vjeç për burrat, ku më të varfërit janë më të rrezikuarit të sëmuren. Por edhe nëse qëndroni të shëndetshëm, mund t'ju duhet ende të lundroni në atë lloj supozimesh për të qenë mbi kodër që (sipas hulumtimit nga ish-kampioni qeveritar i biznesit për punëtorët e moshuar, Ros Altmann) siguron që karriera e grave të fillojë të ngecë në vetëm 45 vjeç. , dhe meshkujt në moshën 55. Gjithnjë e më shumë prej nesh së shpejti do të luftojnë një kulturë në vendin e punës që me sa duket nuk mund t'i shohë 59-vjeçarët si energjikë ose të aftë për të mësuar gjëra të reja, më shumë se sa disa njerëz mund të përballojnë një 64-vjeçar - gruaja e moshuar seksuale.

Pak gra do të ëndërronin të shkonin në gjatësi si Madonna për të qëndruar atje. Por, a i lyejmë flokët e thinjur, apo kujdesemi për atë që veshin, thonë dhe mendojnë kolegët më të rinj në zyrë, që të mos bien shumë në sy? A na zë paniku se çfarë do të mendojnë njerëzit nëse mendja jonë në menopauzë zbrazet për pak kohë në një takim? Epo, kjo është një histori tjetër

Ne bëjmë atë që duhet të bëjmë, gjë që e bën kaq zhgënjyese që këtë javë ministrat refuzuan një propozim nga komiteti gjithëpartiak i grave dhe barazive që mund të ketë ndihmuar për të mbajtur mijëra gra të moshuara në krye të lojës së tyre profesionale për më gjatë. : domethënë, duke e bërë të paligjshme diskriminimin e punëtorëve për arsye specifike të menopauzës.

Unë e kuptoj plotësisht frikën që disa gra të moshuara kanë se menopauza e tepërt patologjike mund t'i bëjë disa punëdhënës edhe më ngurrues për t'i punësuar ato. Nëse i keni kaluar të 20-at duke punuar për burra që nuk do të promovonin gratë në rast se ato (shok, tmerr) mbetën shtatzënë, perspektiva për të luftuar përsëri supozimet rreth biologjisë femërore në moshën 50-vjeçare është e tërbuar, veçanërisht pasi shumë gra e kalojnë këtë. kohë pa ndërprerë hapat. Por tani është shumë e qartë se disa po largohen në mënyrë të shmangshme nga puna për shkak të sëmundjeve të përkohshme të lidhura me menopauzën.

Komiteti, i kryesuar nga deputetja konservatore, Caroline Nokes, vuri në dukje se gratë që përjetuan të paktën një simptomë problematike të menopauzës kishin 43% më shumë gjasa të kishin lënë punën e tyre deri në 55 vjeç sesa ato që nuk e kishin bërë, duke arritur në përfundimin se ligji aktual nuk “ shërbejini ose mbroni” gratë. Ai rekomandoi bërjen e menopauzës një karakteristikë të mbrojtur si mosha ose raca – gjë që mund të ndihmojë gjithashtu në inkurajimin e grave për të kërkuar punë fleksibël ose rregullime të tjera të dobishme – plus një skemë pilot që teston dobinë e ofrimit të “lejes së menopauzës” për arsye shëndetësore të lidhura.

Gjatë muajve të fundit kam intervistuar gra për këtë gazetë, të cilat kanë vuajtur simptoma të lidhura me hormonet, nga ankthi i gjymtuar, depresioni ose mjegulla e trurit deri te gjakderdhja aq e rëndë sa i ka lënë të frikësohen të largohen nga shtëpia. Herë pas here, ata ose i kishin lënë punët ose i kishin përshtatur për t'ia dalë mbanë. Megjithatë, këto ishin gra që duhet të kishin një dekadë e më shumë jetë pune përpara tyre.

Të gjitha argumentet e vjetra për t'u varur nga gratë më të reja gjatë viteve të lindjes së tyre – se është një humbje e talenteve të tyre dhe taksave të ardhshme që do të paguanin për t'i lënë anash rrugës – vlejnë edhe për gratë e moshuara, veçanërisht duke pasur parasysh se qeveria po përpiqet në mënyrë aktive. për të rikthyer një rritje të të rinjve mbi 50 që dalin në pension të parakohshëm. Por përgjigja e ministrave ishte se krijimi i të drejtave të menopauzës mund të diskriminonte burrat e moshuar me kushte shëndetësore afatgjata. Nëse po, a nuk është përgjigja për t'u ofruar ndihmë të synuar edhe këtyre burrave, kështu që edhe ata kanë mundësi të punojnë për aq kohë sa me sa duket Thesari pret tani?

Zhvendosja e shtyllave për daljen në pension është relativisht e lehtë për kancelarët, duke e ditur se ndoshta do të jenë zhdukur shumë përpara se të ndihet ndikimi. Por ndryshimi i supozimeve se kur dhe pse punonjësit e kanë kaluar datën e shitjes është më e vështirë dhe këtë javë ministrat humbën një shans për ta bërë këtë. Sado e vështirë të jetë, ne të gjithë duhet të përgatitemi për një jetë më të gjatë pune. Por ne nuk mundemi nëse punëdhënësit, nga ana tjetër, nuk janë gati për ne./Theguardian/M.T/dritare.net