Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Kush e shpiku shkollën!

Kush e shpiku shkollën!

Si u krijua shkolla ? Jemi të sigurt që kjo është një pyetje që çdo student e bën herë pas here. Sidomos në ditët e vështira kur ka edhe testime, shumë studentë pyesin saktësisht pse po i nënshtrohen një dënimi kaq mizor dhe të pazakontë!

Megjithatë, nëse jeni i sinqertë me veten, e dini se çfarë vendi i mrekullueshëm është shkolla . Ju argëtoheni, mësoni të gjitha llojet e gjërave interesante dhe kaloni kohë cilësore me miqtë tuaj. Sigurisht, testet mund të jenë stresuese, por mendoni se sa e mërzitshme do të ishte jeta nëse nuk do të arrinit të mësoni gjëra të reja dhe të shihni njerëz të tjerë kaq shpesh!

Shkollat ​​nuk janë një shpikje e re. Ju mund të keni parë disa shkolla të vjetra që kanë ekzistuar për disa qindra vjet ose më shumë. Megjithatë, shkollat ​​më të hershme datojnë mijëra vjet më parë!

Në fakt, edukimi daton që nga njerëzit e parë që kanë banuar ndonjëherë në Tokë. Pse? Për të mbijetuar, çdo brez e ka parë të nevojshme t'i përcjellë brezit të ardhshëm njohuritë, aftësitë, vlerat dhe traditat e akumuluara. Si mund ta bëjnë këtë? Edukimi ! Çdo brezi pasues duhet t'i mësojë këto gjëra.

Megjithatë, shkollat ​​e lashta nuk ishin si shkollat ​​që ne njohim sot. Shkollat ​​​​më të hershme shpesh fokusoheshin më shumë në aftësitë e mësimdhënies dhe përcjelljen e vlerave fetare, sesa në mësimdhënien e fushave specifike lëndore siç është e zakonshme sot.

Në Shtetet e Bashkuara, shkollat ​​e para filluan në 13 kolonitë origjinale në shekullin e 17 - të. Për shembull, Shkolla Latine e Bostonit , e cila u themelua në 1635, ishte shkolla e parë publike dhe shkolla më e vjetër ekzistuese në vend. Shkollat ​​më të hershme fokusoheshin në lexim, shkrim dhe matematikë. Kolonitë e Anglisë së Re udhëhoqën rrugën për të kërkuar që qytetet të ngrinin shkolla. Kolonia e Gjirit të Masaçusets e bëri arsimin bazë një kërkesë në vitin 1642. Megjithatë, shumë nga shkollat ​​më të hershme ishin vetëm për djem dhe zakonisht kishte pak, nëse ka, opsione për vajzat.

Pas Revolucionit Amerikan, arsimi u bë një prioritet më i lartë. Shtetet filluan shpejt të krijonin shkolla publike. Megjithatë, sistemet shkollore nuk ishin uniforme dhe shpesh do të ndryshonin shumë nga shteti në shtet.

Për versionin tonë modern të sistemit shkollor, zakonisht shkon tek Horace Mann. Kur u bë Sekretar i Arsimit në Masaçusets në 1837, ai parashtroi vizionin e tij për një sistem mësuesish profesionistë që do t'u mësonin studentëve një kurrikul të organizuar me përmbajtje bazë. Për këtë arsye, Mann shpesh quhet "Babai i Lëvizjes së Përbashkët të Shkollës ".

Shumë shtete të tjera ndoqën shpejt sistemin e Mann-it që ai themeloi në Massachusetts. Gjithnjë e më shumë shtete filluan të kërkonin ndjekjen e shkollës . Deri në vitin 1918, çdo shtet kërkonte që studentët të përfundonin shkollën fillore. Përmirësimet arsimore u rritën me hapa të mëdhenj gjatë shekullit të 20 - të, duke çuar në sistemet e avancuara që gëzojmë sot.

Ju jeni përgjegjës për arsimin publik në qytetin tuaj. Ju nuk keni nevojë të bëni asgjë siç janë bërë gjithmonë gjërat. Thjesht duhet të siguroheni që fëmijët të marrin arsimin që u nevojitet për të pasur sukses në shoqërinë e sotme./Wonderopolis/M.K/dritare.net