Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Ja pse duhet t'i sterilizosh katërputroshët!

Ja pse duhet t'i sterilizosh katërputroshët!

Nëse vendosni të sterilizoni kafshën tuaj, ju keni disa mundësi. Diskutoni opsionet me veterinerin tuaj në mënyrë që të merrni një vendim që është i duhuri për ju, familjen dhe kafshën tuaj.

Ja pse duhet t'i sterilizosh katërputroshët!

Gjatë sterilizimit kirurgjik, një veteriner heq disa organe riprodhuese.

Ovariohisterektomia, ose "sterilja" tipike: vezoret, tubat fallopiane dhe mitra hiqen nga një qen apo mace femër. Kjo e bën atë të paaftë për t'u riprodhuar dhe eliminon ciklin e saj të afshit dhe sjelljen e mbarështimit të lidhur me instinktin.

Orkiektomia, ose "neuteri" tipik: testikujt hiqen nga një qen ose mace mashkull. Kjo e bën atë të paaftë për t'u riprodhuar dhe redukton ose eliminon sjelljet e mbarështimit të meshkujve.

Ja pse duhet t'i sterilizosh katërputroshët!

Procedurat e përshkruara më sipër janë procedurat kirurgjikale që përdoren në mënyrë rutinore për sterilizimin ose sterilizimin e qenve, por disa pronarë të kafshëve shtëpiake zgjedhin edhe një nga këto alternativa:

Ja pse duhet t'i sterilizosh katërputroshët!

Histerektomia: mitra dhe një pjesë e tubave fallopiane hiqen nga një qen ose mace femër. Kjo e bën atë të paaftë të riprodhohet, por vezoret e saj mbeten dhe do të prodhojnë hormone. Kjo mund të mos eliminojë sjelljet e qenit ose maces që lidhen me instinktin e mbarështimit.

Ja pse duhet t'i sterilizosh katërputroshët!

Vazektomia: hiqet vetëm vas deferens, i cili përçon spermën nga testikujt. Kjo procedurë e bën qenin ose macen të paaftë të riprodhohen, por testikujt e tij mbeten dhe do të prodhojnë hormone. Kjo mund të mos eliminojë sjelljet e qenit ose maces që lidhen me instinktin e mbarështimit.

Ja pse duhet t'i sterilizosh katërputroshët!

Ovariektomia: vezoret hiqen nga një qen apo mace femër, por mitra mbetet. Ngjashëm me ovariohisterektominë, kjo e bën atë të paaftë të riprodhohet dhe eliminon ciklin e saj të afshitdhe sjelljen e mbarështimit të lidhur me instinktin./M.K/dritare.net