Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

7 alergjitë e rralla për të cilat mund të mos keni dëgjuar kurrë!

7 alergjitë e rralla për të cilat mund të mos keni

Alergjitë po bëhen më të zakonshme me rreth 30 për qind të popullsisë së botës që përjeton një formë alergjie gjatë jetës së tyre.

Nga ajo 30 për qind, shumica e njerëzve diagnostikohen me një alergji të zakonshme si lulet, pluhurat ose kafshët. Megjithatë, ka nga ata që jetojnë me alergji më të rralla dhe më pak të njohura, ku dihet pak se çfarë i shkakton dhe si t'i trajtojmë ato . Pra, a ka ndonjë gjë të vetme që të gjithë alergjenët kanë të përbashkët?

Shumica e alergeneve janë të bazuara në proteina. Është proteina në ushqime dhe substanca të tjera që bën që trupi ta njohë atë substancë si të dëmshme dhe krijon një përgjigje imune në formën e një reaksioni alergjik. Pra, është e mundur të kemi një reaksion alergjik ndaj çdo substance .

Alergji të rralla

1. Uji (urtikaria akuagjenike)

Me vetëm një pjesë të vogël të rasteve të njohura në mbarë botën, alergjia ndaj ujit është ndër më të rrallat. Urtikaria akuagjenike është një formë e rrallë e urtikarisë fizike, ku kontakti me ujin mund të shkaktojë urtikarie, skuqje dhe/ose angioedemë. Urtikariet ose skuqja shpesh përshkruhen si shumë kruarje, të pakëndshme dhe mund të jenë të dhimbshme. Sado e frikshme që tingëllon, nuk ka nevojë të jetë ndonjë lloj uji i veçantë; të gjitha llojet mund të jenë përgjegjës. Uji është padyshim një pjesë thelbësore e jetës së përditshme që mund ta bëjë jetën me një alergji ndaj ujit mjaft sfiduese. Larja dhe madje edhe gjatë një dushi apo dalja jashtë në shi, të gjitha mund të shkaktojnë një reagim të dhimbshëm. Nuk dihet shumë për këtë alergji, por disa mendojnë se mund të shkaktohet nga nivelet e ndryshuara të histaminës.

2. Drita e diellit (shpërthim i dritës polimorfike, ose PLE)

Kjo alergji e veçantë shfaqet si një skuqje e lëkurës që mund të marrë forma të ndryshme (njolla të mëdha ose të vogla, ose njolla pas ekspozimit ndaj dritës së diellit. Kjo më pas mund të çojë në flluska. Skuqja ka tendencë të shfaqet një ose dy ditë pas ekspozimit në diell dhe zakonisht shfaqet në muajt pranverë-verë. Deri në 10 përqind e njerëzve mund të përjetojnë një nivel të PLE, gjë që e bën atë mjaft të zakonshme. Megjithatë, një numër shumë më i vogël i njerëzve që jetojnë me PLE përjetojnë reagime më të rënda gjatë gjithë vitit. Ata që dyshojnë për PLE duhet të shohin mjekun e tyre i cili mund t'i referojë te një dermatolog. Rastet më ekstreme të PLE mund të kenë një efekt serioz në cilësinë e jetës nëse pengon aftësinë e tyre për të dalë jashtë. Në raste të tilla, duhet të kërkohet këshilla e një specialisti alergjik.

3. Djersa (urtikaria kolinergjike, ose CU)

Urtikaria e shkaktuar nga djersa prodhon një reaksion gërvishtjeje dhe ndezjeje në sipërfaqen e lëkurës. Kjo priret të ndodhë kur temperatura e përgjithshme e trupit rritet, si gjatë ushtrimeve ose situatave stresuese, duke bërë një dush të nxehtë ose kur hyni në një mjedis të nxehtë (si sauna ose kuzhinë). Shkaku mendohet të jetë i lidhur me një antitrup të sistemit imunitar që reagon ndaj temperaturave të ngritura të lëkurës. Mënyra më e mirë për të parandaluar një reagim CU është përmes shmangies që mund të çojë në disa kufizime të stilit të jetesës. Këto ndryshime mund të jenë të vështira për t'u përshtatur për disa pacientë të cilët mund të kenë nevojë për mbështetje të specializuar.

4. Deodorant (dermatiti axilar)

Alergjitë ndaj produkteve kozmetike janë mjaft të zakonshme me deri në 23 për qind të grave në Mbretërinë e Bashkuar që raportojnë një lloj reaksioni dermatik. Thënë kjo, një reaksion alergjik specifik ndaj deodorantëve ose antidjersëve të përdorur në zonën e sqetullave është më i rrallë. Shumica e njerëzve me këtë gjendje ka të ngjarë të kenë alergji të tjera me bazë kozmetike ndaj aromave ose vajrave esenciale. Kjo është një tjetër alergji që mund t'i bëjë ata me këtë gjendje të ndihen të vetëdijshëm, për shkak të efekteve të saj kufizuese në përdorimin e produkteve . Gjendja mund të jetë e vështirë për t'u menaxhuar dhe gjetja e një produkti alternativ të përshtatshëm mund të marrë kohë; rekomandohet këshilla nga specialistët dermatologë.

5. Era e peshkut

Është vlerësuar se një në 200 njerëz ka një reaksion alergjik kur ha ushqim deti, duke e bërë atë një alergji relativisht të zakonshme. Megjithatë, nga ky numër rreth 15 për qind mund të përjetojnë një reagim ndaj erës së prodhuar vetëm nga peshku dhe ushqimet e detit. Ky lloj reagimi ndaj një ere është i pazakontë dhe ka tendencë të ndodhë vetëm kur ushqimet e detit janë duke u gatuar, që rezulton nga avujt dhe avulli që prodhohen.

Peshku dhe ushqimet e detit lëshojnë proteina shumë të vogla të quajtura amina gjatë gatimit, të cilat mund të shkaktojnë reaksione alergjike në rrugët e frymëmarrjes dhe mushkëritë. Ndërsa shmangia e ngrënies së peshkut mund të jetë mjaft e lehtë, ekspozimi aksidental ndaj erës mund të ndodhë rastësisht.

6. Dridhjet (urtikaria vibruese)

Një formë tjetër shumë e rrallë e urtikarisë fizike është ajo e shkaktuar nga dridhjet. Studiuesit kanë zbuluar se këto mund të shkaktojnë lëshimin e substancave inflamatore në trup duke shkaktuar urtikarie dhe skuqje. Veprimet bazë të tilla si duartrokitja, vrapimi, udhëtimi ose përdorimi i një stërvitjeje mund të shkaktojnë reaksione urtikariale. Shumica e reaksioneve vibruese zgjasin më pak se një orë, por ende mund të shkaktojnë ndjenja të vetëdijes dhe parehati. Ata që kanë përgjigje ndaj ushtrimeve të tilla si vrapimi mund të kenë nevojë të marrin në konsideratë aktivitete me ndikim të ulët; një mjek do të jetë në gjendje t'ju ndihmojë të zgjidhni një plan të përshtatshëm stërvitjeje.

7. Puthjet dhe intimiteti

Alergjitë e 'puthjes' gjenden më shpesh tek njerëzit që kanë alergji ndaj ushqimit ose ilaçeve. Simptomat përfshijnë ënjtje të buzëve ose fytit, skuqje, urtikarie, kruajtje dhe gulçim. Kur intimiteti i partnerit shkon përtej vetëm një puthjeje, reaksionet alergjike mund të ndodhin për një sërë arsyesh në pjesë të ndryshme të trupit. Trupi i disa njerëzve nuk mund të tolerojë spermën e partnerit të tyre, të tjerë zbulojnë se spermicidet, lateksi dhe lubrifikantët e ndryshëm shkaktojnë një reagim. Në disa raste, trupi i partnerit apo edhe i tyre shkakton një reaksion alergjik, siç mund të ndodhë nga lirimi i kimikateve natyrale kur ne jemi të eksituar fizikisht dhe emocionalisht gjatë seksit.

Shumica e alergjive të rralla do të kërkojnë një qasje individuale ndaj trajtimit, duke përfshirë një kombinim të medikamenteve dhe teknikave të shmangies. Rekomandohen antihistaminet e gjeneratës së dytë që veprojnë gjatë dhe nuk qetësojnë (që nuk shkaktojnë përgjumje ose i bëjnë njerëzit të ndihen të lodhur) që u mundësojnë personave që vuajnë nga alergjitë të vazhdojnë aktivitetet e tyre normale të përditshme dhe ndihmojnë në kontrollin e simptomave./M.K/dritare.net