Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

10 kuriozitete që nuk i dinit për hapësirën!

10 kuriozitete që nuk i dinit për hapësirën!

Ka kaq shumë risi për hapësirën, sistemin tonë diellor dhe galaktikën që ende nuk i dimë! Hapësira është e madhe. Me miliarda galaktika dhe yje, dhe planetë në sistemin tonë diellor ende për t'u eksploruar ose kuptuar plotësisht ndaj njohuritë e shkencëtarëve për hapësirën janë gjithmonë në zhvillim. Megjithatë, ka disa gjëra vërtet interesante që dimë për hapësirën tani!

1. Është totalisht qetësi në hapësirë

Nuk ka atmosferë në hapësirë, që do të thotë se tingulli nuk ka asnjë mjet apo mënyrë për të udhëtuar për t'u dëgjuar. As zhurma e erës nuk ndihet aty duke bërë që të jetë një qetësi e plotë.

2. Planeti më i nxetë në sistemin tonë diellor është 450°c

Venusi është planeti më i nxehtë në sistemin diellor dhe ka një temperaturë mesatare të sipërfaqes prej rreth 450° C. Megjithatë Venusi nuk është planeti më i afërt me diellin por është Mërkuri. Mund të mendonit se Mërkuri do të ishte më i nxehtë, por Mërkuri nuk ka atmosferë (e cila rregullon temperaturën), duke rezultuar në luhatje të mëdha.

3. Një kostum hapësinor i plotë i NASA-s kushton 12 000 000 dollarë

Ndërsa i gjithë kostumi kushton 12 milionë dollarë, 70% e kësaj kostoje është për çantën e shpinës dhe modulin e kontrollit. Megjithatë, kostumet hapësinore që përdor NASA janë ndërtuar në vitin 1974. Nëse këto do të vlerësoheshin sipas çmimit të sotëm, do të kushtonin rreth 150 milionë dollarë!

4. Masa e diellit zë 99,86% të sistemit diellor

Dielli përbën 99.86% të masës në sistemin tonë diellor me një masë rreth 330,000 herë më të madhe se ajo e Tokës. A e dini se Dielli përbëhet kryesisht nga hidrogjen (tre të katërtat) dhe pjesa tjetër e masës së tij i atribuohet heliumit. Nëse Dielli do të kishte një zë, a do të ishte i lartë dhe kërcitës nga gjithë ai helium?

5. Një milion toka mund të fuen brenda diellit

Dielli është mjaft i madh sa përafërsisht 1.3 milionë Toka mund të futen brenda (nëse shtypen) ose nëse Toka ruan formën e tyre sferike atëherë 960,000 do të përshtaten. Por a mund ta imagjinoni atë numër Tokash brenda diellit?

6. Ka më shumë pemë në tokë se yje në rrugën e qumshtit

Ka rreth tre trilion pemë në planetin Tokë, dhe rreth 100-400 miliardë yje, afërsisht, në galaktikë.

7. Perëndimi i diellit në mars duket blu

Ashtu si ngjyrat bëhen më dramatike në perëndim të diellit në Tokë, perëndimet e diellit në Mars, sipas NASA-s, do të dukeshin blu për vëzhguesit njerëzorë që shikojnë nga planeti i kuq. Pluhuri i imët e bën ngjyrën blu pranë pjesës së Diellit të qiellit shumë më të dukshme, ndërsa drita normale e ditës e bën ngjyrën e njohur të pluhurit të ndryshkur të Planetit të Kuq më të dallueshme për syrin e njeriut.

8. Ka më shumë yje në univers se kokrriza rëre në tokë

Universi shtrihet shumë përtej galaktikës sonë, Rrugës së Qumështit, prandaj shkencëtarët mund të vlerësojnë vetëm sa yje janë në hapësirë. Megjithatë, shkencëtarët vlerësojnë se universi përmban afërsisht 1,000,000,000,000,000,000,000,000 yje, ose një septilion. Ndërsa askush në fakt nuk mund të numërojë çdo kokërr të vetme rëre në tokë, totali i vlerësuar nga studiuesit në Universitetin e Haëait është diku rreth shtatë kuintilionë e pesëqind kuadrilion kokrra. Kjo është një kështjellë tmerrësisht e madhe me rërë!

9. Një ditë në venus zgjat mbi një vit

Afërdita ka një rrotullim të ngadaltë të boshtit të cilit i duhen 243 ditë tokësore për të përfunduar ditën e saj. Orbita e Venusit rreth Diellit është 225 ditë Toke, duke e bërë një vit në Venus 18 ditë më pak se një ditë në Venus.

10. Ka një planet të përbërë nga diamandet

Ekziston një planet i bërë nga diamante dy herë më i madh se toka. Të bësh një vizitë në atë planet ndoshta do të paguante për kostumin hapësinor prej 12 milionë dollarësh të nevojshëm për të arritur atje!/M.K/dritare.net