Na ndiqni edhe në

Kosova dhe Rajoni

Zgjedhjet e trefishta në Serbi/ Sot votohet për presidentin, parlamentin dhe pushtetin lokal

Zgjedhjet e trefishta në Serbi/ Sot votohet për presidentin,

Sot mbahen zgjedhjet parlamentare në Serbi, të 13-tat që nga futja e sistemit shumëpartiak dhe zgjedhjet e nënta të jashtëzakonshme, ku qytetarët do të zgjedhin kreun e shtetit dhe qeverisë në Beograd dhe kreun në 12 qeveri të tjera lokale. Votimin ka nisur në orën 07:00 dhe do të mbyllet në orën 20:00.

Për postin e kreut të shtetit do të përzgjidhen tetë kandidatë dhe ai që do të fitojë më shumë vota do të udhëheqë vendin për pesë vitet e ardhshme.

Qeveria e re serbe, e cila duhet të formohet pas përfundimit të procesit zgjedhor, do të jetë e 17-ta me radhë që nga viti 1990. Pesë qeveritë e fundit, që nga viti 2012, përbëhen kryesisht nga Partia Progresive Serbe, e cila çdo herë ka zgjedhur Partinë Socialiste të Serbisë si partner të koalicionit.

Qytetarët do të zgjedhin presidentin e Serbisë nga tetë kandidatët, të cilët zënë këto vende në fletëvotim: Misha Vaciç (patriot serb), Biljana Stojkoviç (Koalicioni "Duhet"), Branka Stamenkoviç (Koalicioni "Sovranistët"), Zadravko Ponoš (Të bashkuar për fitoren). Të Serbisë "), Milica Gjurđević Stamenkovski (Zavetnici), Aleksandar Vuçiç ("Aleksandar Vuçiç - Së bashku mund të bëjmë gjithçka"), Miloš Jovanović (NADA) dhe Boshko Obradović (Dveri).

Rreth 2,912 kandidatë nga 19 lista do të luftojnë për 250 vende në parlamentin republikan, i cili përfshin më shumë se 80 organizata politike - parti, lëvizje, shoqata qytetare dhe platforma politike.

Në pesë vendet e para në fletën e votimit për parlamentin renditet si vijon: Aleksandar Vuçiç “Së bashku mund të bëjmë gjithçka”, Ivica Daçiç “Kryeministër i Serbisë”, “Aleanca e Hungarezëve të Vojvodinës” Istvan Pastor, Dr Vojisllav Sheshel “SRS”, Marinika Tepic “Të Bashkuar për Fitoren e Serbisë” ( SAA, NNS, Partia Demokratike DUVM - VMDK, Partia e Maqedonasve të Serbisë, PSG, Sindikatat e Bashkuara të Serbisë "Sloga", Lëvizja për Ndryshim, Lëvizja Serbia e Lirë dhe Partia Vllahe.

Banorët e dy qyteteve dhe 12 komunave në Serbi do të votojnë sot edhe në zgjedhjet lokale, përveç zgjedhjeve presidenciale dhe parlamentare. Përveç Beogradit dhe Borit, këshilltarë do të zgjidhen edhe në Arandjelovac, Smederevska Palankë, Sevojno, Luçan, Knjazevc, Medvegjë, Bajina Basta, Doljevac, Kula, Klladovë, Majdanpek dhe Seçanj.

Qytetarët nga Kosova do të mund të ushtrojnë të drejtën e tyre të votës në katër komuna : Kurshumli, Rashkë, Bujanoc dhe Tutin.

Zgjedhjet do të monitorohen nga pothuajse 5300 vëzhgues vendas dhe të huaj, përfshirë KRRT-në, OESB, delegacione të Parlamentit Evropian dhe Këshillit të Evropës./M.K/drirae.net