Na ndiqni edhe në

Kosova dhe Rajoni

Analiza e BBC: Pas fitores Vuçiç duhet të zgjedhë mes Lindjes dhe Perëndimit!

Analiza e BBC: Pas fitores Vuçiç duhet të zgjedhë mes

Ka qenë më e ndërlikuar për Presidentin e Serbisë Aleksandër Vuçiç që t'u japë votuesve atë që duan kur bëhet fjalë për marrëdhëniet me Rusinë. Ai është shumë i vetëdijshëm se shumë nga votuesit e partisë së tij favorizojnë lidhjet tradicionale me Moskën mbi negociatat e anëtarësimit në Bashkimin Evropian që filluan në 2014.

E megjithëse ai shpesh është përpjekur t’i balancojë të dyja kërkesat, pushtimi rus i Ukrainës ndërkohë që në Serbi mbahen zgjedhjet presidenciale kërkon një përgjigje konkrete. Serbia ka refuzuar t'i bashkohet sanksioneve të BE-së kundër Moskës por votoi në favor të rezolutave të OKB-së që dënojnë pushtimin. Ka pasur demonstrata kundër luftës së Rusisë si dhe në favor të saj.

Vuçiç e ka bërë "paqen dhe stabilitetin" një frazë tërheqëse gjatë fushatës megjithëse nëse ai rizgjedhet, Brukseli ka të ngjarë të rrisë presionin ndaj Beogradit për të zgjedhur se ku qëndron besnikëria e tij: drejt Lindjes apo Perëndimit.

Natasha Kandiç, themeluesja e Qendrës për të Drejtën Humanitare të Beogradit, tha se presidenti është një politikan pragmatik që ka fituar popullaritet nëpërmjet tërheqjes së investimeve të huaja që kanë sjellë punë dhe paga. Por një opozitë e atomizuar dhe e fragmentarizuar ka ndihmuar gjithashtu kauzën e tij.

"Problemi kryesor është se nuk ka opozitë demokratike. Si mund të fitosh pa pasur një udhëheqës të fortë?"," thotë Kandiç. "

Ky problem ka vazhduar që kur Partia Demokratike humbi pushtetin në 2012 dhe u nda në fraksione të shumta konkurruese. Shumica e këtyre partive bojkotuan zgjedhjet e fundit në 2020, duke pretenduar se nuk ekzistonin kushtet për një votë të lirë dhe të ndershme. Kjo thjesht i lejoi progresistët të konsolidonin kontrollin e tyre në pushtet.

Këtë herë nuk ka bojkot të opozitës. Partitë nga i gjithë spektri politik janë nënshkruar në një koalicion të quajtur Serbia e Bashkuar në një fushatë të përbashkët kundër progresistëve. Kandidati i tyre për president është një ish gjeneral, Zdravko Ponos. Ai është një figurë konservatore, gjë që ilustron natyrën e vështirë të aleancës opozitare.

Në thelb, gjithçka që ata kanë të përbashkët është dëshira për të rrëzuar nga froni Vuçiç - dhe analistët dyshojnë se kjo do të jetë e mjaftueshme për të tërhequr elektoratin pas vetes. Pas 10 vjetësh dhe gjashtë zgjedhjeve, populli i Serbisë tashmë di shumë për Partinë Progresive. Votimi i së dielës do të tregojë nëse ata e blejnë vizionin e presidentit për progresin apo pranojnë linjën e opozitës se është një mirazh i manipuluar mediatik./BBC/M.K/dritare.net