Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Foto/ 10 gra shkencëtare që duhet t’i njihni

Foto/ 10 gra shkencëtare që duhet t’i njihni

Shkenca shpesh konsiderohet një fushë e mbizotëruar nga meshkujt, madje për meshkuj.

Në fakt, sipas të dhënave të Kombeve të Bashkuara, më pak se 30% e studiuesve shkencorë në të gjithë botën janë gra.

Studimet kanë treguar që gratë dekurajohen, ose interesohen më pak, dupër fushat e shkencës, teknologjisë, inxhinierisë dhe matematikës (STEM). Dhe sipas Qendrës së Kërkimeve Peë, gratë mbeten të nën përfaqësuara në inxhinieri, shkencë kompjuteri dhe shkencë fizike.

Por, pavarësisht sfidave të diskriminimit gjinor dhe mungesës së njohjes në komunitetin shkencor, gratë e panumërta frymëzuese në këto fusha kanë dhënë kontribute historike në shkencë dhe kanë ndihmuar në avancimin e të kuptuarit të botës përreth nesh. Shumë nuk u njohën gjatë jetës së tyre, por arritjet e tyre kanë ndihmuar që të vijnë gjeneratat e shkencëtarëve femra.

Sot dritare.net do të sjellë emrat e 5 grave shkencëtare, ndër më të njohurat, ndërsa 5 emra të tjerë ditën e martë.

Alice Ball (1892-1916)

Kimistja amerikane Alice Ball ishte gruaja e parë dhe e para afrikano-amerikane që mori një master nga Universiteti i Hawaii dhe vazhdoi të bëhej profesoresha e pare femër e Universitetit të kimisë. Në moshën 23 vjeçare, Ball zhvilloi një trajtim parësor për lebrozën - një sëmundje e cila më parë kishte pak shanse për shërim.

Para hulumtimit të Ballit mbi lebrozën, trajtimi më i mirë në dispozicion ishte vaji kaulmoogra, i cili ishte i vështirë për pacientët që të konsumonin ose ta përdornin. Ndërsa punonte si asistente hulumtuese në Spitalin Kalihi në Hawaii, Ball zhvilloi një formë lehtësisht të injektueshme të vajit që në fund shpëtoi jetë të panumërta dhe u bë trajtimi më i mirë për lebrozët deri në vitet ’40.

Fatkeqësisht ajo vdiq para se ajo të mund të botonte gjetjet. Deri në shekullin e 21-të arritjet e saj u njohën plotësisht dhe guvernatori i Havait shpalli 29 shkurtin "Ditën e Ballit Alice".

 

Rosalind Franklin (1920-1958)

Legjenda thotë se kimistja britanike dhe studiuesja e ADN-së Rosalind Franklin e dinte që ajo dëshironte të ishte një shkencëtare që kur ishte 15 vjeç. Kjo ëndërr vazhdoi të bëhet realitet kur asaj iu ofrua një bursë prestigjioze në King's College London, ku u bë eksperte në njësinë e kristalografisë me rreze X.

Të dhënat e hulumtimit të Franklin ishin të parët që demonstruan dimensionet themelore të fillesave të ADN-së dhe zbuluan se molekula ishte në dy pjesë të cilat përputhen, duke shkuar në drejtime të kundërta. Të dhënat e saj u përdorën nga James Watson dhe Francis Crick për të zbatuar  hulumtimin e tyre mbi modelin e ADN-së në vijën e përfundimit, dhe u botuan veçmas si të dhëna mbështetëse krahas artikujve hulumtues të Watson, Crick dhe Maurice Wilkins në Nature.

Shumë njerëz në komunitetin shkencor argumentojnë se Franklin duhet të ishte marrë me një çmim Nobel së bashku me Watson, Crick dhe Maurice Wilkins, i cili fitoi nominimin për Nobel të vitit 1962 në fiziologji ose mjekësi "për zbulimet e tyre në lidhje me strukturën molekulare të acideve nukleike dhe rëndësinë e saj për informacion transferimi në materialin e gjallë ". Fatkeqësisht, Franklin vdiq nga kanceri i vezoreve në 1958, vetëm katër vjet para se të jepej çmimi, shkruan dritare.net

Dorothy Hodgkin (1910-1994)

Dorothy Hodgkin ishte një kimiste britanike e kristalografisë me rreze X. Në 1964, Hodgkin u bë gruaja e parë dhe e vetme britanike që fitoi Nobelin në Kimi "për përcaktimet e saj me teknikat e rrezeve X të strukturave të substancave të rëndësishme biokimike".

Gjatë gjithë karrierës së saj, ajo bëri zbulime të shumta për përparime, duke përfshirë strukturën atomike të penicilinës, strukturën e vitaminës B12 dhe strukturën e insulinës. Hodgkin gjithashtu kaloi disa dekada duke përmirësuar teknikat e kristografografisë me rreze X, gjë që e bëri të mundur që ajo të përfundojë studimin e saj inovativ mbi insulinën dhe të përmirësojë trajtimet për diabetin.

Ajo gjithashtu u bë gruaja e dytë që fitoi Rendin prestigjioz të Meritës në Mbretërinë e Bashkuar në 1965. Ndërsa Hodgin ishte profesor në Universitetin e Oksfordit, ajo madje ishte mësuesja e  Margaret Thatcher.

Grace Hopper (1906-1992)

Grace Hopper ishte një programuese e mrekullueshme kompjuterike që ndihmoi në zhvillimin e gjuhëve të shumëfishta kompjuterike dhe konsiderohet një nga programueset e para të epokës moderne të informatikës.

“Armatosur” me një diplomë master dhe doktoraturë në matematikë nga Yale, Hopper vazhdoi të ketë një karrierë me ndikim në sektorin privat dhe Marinën e SHBA. Ajo iu bashkua Rezervës Detare amerikane në vitin 1943 për të ndihmuar me përpjekjet e luftës amerikane, dhe gjatë gjithë Luftës së Dytë Botërore ajo punoi në një laborator prestigjioz përgjegjës për llogaritjet e sekretit të lartë si kalibrimi i minierave, llogaritja e sferave të armëve anti-aeroplan dhe kontrollimin e matematikës prapa krijimin e bombës plutonium.

Karriera e saj gjithashtu kontribuoi në kompjuterin modern vernacular. Ndërsa Hopper po zhvillonte disa nga kompjuterët elektromekanikë më të hershëm - MARK I dhe MARK II - ajo çmontoi një kompjuter që funksiononte keq për të zbuluar se një molë e vdekur po shkaktonte problemin. Ajo u bë personi i parë që i quajti problemet e kompjuterit "mete" në sisteme, shkruan dritare.net

Barbara McClintock (1902-1992)

Botanistja amerikane Barbara McClintock ishte përgjegjëse për disa zbulime themelore në fushën e gjenetikës. McClintock studioi se si karakteristikat gjenetike kalohen nëpër gjenerata, duke zbuluar përfundimisht se disa gjene mund të jenë të lëvizshëm.

Në vitet 1940 dhe 1950, hulumtimi i McClintock zbuloi se elementët gjenetikë ndonjëherë mund të lëvizin në një kromozom dhe kështu shkaktojnë që gjenet e afërt të aktivizohen.

McClintock u dha Medalja Kombëtare e Shkencave në 1971 dhe fitoi nomonimin për Nobel në Fiziologji dhe Mjekësi në 1983 "për zbulimin e elementëve gjenetike të lëvizshme", të quajtur sot transposons./ I.M-Dritare.net