Na ndiqni edhe në

Shëndet

Çfarë ndodh kur ndaloni së marri ilaçet kundër depresionit!

Çfarë ndodh kur ndaloni së marri ilaçet kundër

Burimi: The Lancet Psychiatry

Rreth 1 në 6 persona që marrin ilaçet kundër depresionit do të përjetojnë simptoma si marramendje, dhimbje koke, të vjella, pagjumësi dhe nervozizëm, pas ndalimit të tyre, tregon një studim i ri i publikuar në The Lancet Psychiatry. Të njëjtat gjetje arritën në përfundimin se afërsisht 3% (1 në 35) e këtyre pacientëve raportojnë se kanë përjetuar sindromën e rëndë të tërheqjes, mbylljes në vetvete, që shpesh i bën ata t’i rifillojnë ilaçet kundër depresionit.

Qëllimi i studimit ishte të shqyrtonte të gjitha provat e disponueshme për të përcaktuar incidencën e simptomave të tërheqjes të shkaktuara nga ndalimi i antidepresivëve, incidenca e simptomave të rënda dhe dallimet midis llojeve të ndryshme të antidepresantëve. Studimi, i udhëhequr nga dr. Jonathan Henssler nga Charité-Universitätsmedizin në Berlin, analizoi 79 studime, të cilat përfshinin të dhëna nga 21,002 pacientë, me një moshë mesatare 45 vjeç, nga të cilët 72% ishin gra, informon dritare.net

Analiza gjithëpërfshirëse zbuloi se:

31% e njerëzve që ndaluan marrjen e ilaçeve kundër depresionit përjetuan të paktën një simptomë të tërheqjes.

3% përjetuan simptoma të rënda, në disa raste duke i shtyrë pacientët t’i rinisin ilaçet kundër depresionit.

Rreziku i simptomave të rënda ishte më i lartë me disa antidepresivë, si imipramina, paroxetina dhe venlafaksina.

Një zbulim interesant ishte se 17% e pacientëve që ndaluan marrjen e një placebo përjetuan simptoma të ngjashme me tërheqjen. Analiza nuk gjeti asnjë ndryshim midis ndërprerjes graduale dhe të menjëhershme të ilaçeve kundër depresionit, megjithëse ekspertët vunë në dukje se tërheqja graduale mund të jetë e dobishme në reduktimin e ashpërsisë dhe shpeshtësisë së simptomave të tërheqjes.

“Antidepresantët mund të jenë efektivë për shumë njerëz, qoftë si trajtim i vetëm ose në kombinim me të tjera si psikoterapia. Megjithatë, nuk funksionojnë për të gjithë dhe disa pacientë mund të përjetojnë efekte anësore. Prandaj, është e rëndësishme që si mjekët ashtu edhe pacientët të kenë një pasqyrë të saktë se çfarë mund të ndodhë kur ndërpriten ilaçet kundër depresionit. Studimi ynë konfirmon se një numër pacientësh do të përjetojnë simptoma të tërheqjes dhe për disa, këto do të jenë më të rënda. Është e rëndësishme të theksohet se simptomat e tërheqjes nuk janë për shkak se ilaçet kundër depresionit krijojnë varësi. Është jetike për të gjithë pacientët që të këshillohen, monitorohen dhe mbështeten nga profesionistët e kujdesit shëndetësor.”, komentoi Dr. Henssler./K.C/dritare.net