Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Si të bëjmë seks gjatë pandemisë?

Si të bëjmë seks gjatë pandemisë?

Nga BBC

Ju keni dëgjuar për "normalen e re" rreth gjërave si kthimi në punë ose blerja.

Por kjo vlen edhe për seksin, sipas një studimi shëndetësor seksual.

Terrence Higgins Trust ka botuar këshilla që sugjerojnë që njerëzit të shmangin puthjet, të veshin maskë dhe të zgjedhin pozicione që nuk janë ballë për ballë gjatë seksit.

Mund të duket e vështirë, por njerëzit duhet të gjejnë një mënyrë "për të balancuar nevojën tonë për seks dhe intimitet me rreziqet e përhapjes së COVID-19", thotë Trust.

Partneri më i mirë seksual gjatë pandemisë është vetvetja ose dikush me të cilin jetoni, thotë Trust.

Masturbimi, përdorimi i lodrave seksuale ose seksi në telefon ose online, rekomandohen gjatë kësaj kohe.

Kjo nuk do të thotë që seksi është jashtë planeve tuaja, por idealisht duhet të jetë me njerëzit që janë pjesë e juaja e përditshme.

Ne duhet të jemi akoma në distancë shoqërore, por pas disa muajsh mbyllje studimi thotë se është joreale të presësh që njerëzit të ndalojnë seksin për një kohë të pacaktuar. Nëse jeni duke bërë seks me njerëz të ndryshëm, është e rëndësishme të kufizoni numrin e partnerëve, thotë ai.

Ashtu si me gjithçka në këtë moment, jini të vetëdijshëm për çdo simptomë Covid-19 që ju ose partneri juaj mund të ketë – duhet të pasohet me izolim.

Nëse po takoni dikë të ri, studimi thotë që të pyesni nëse ata ose dikush në familjen e tyre kanë pasur simptoma ose janë testuar pozitivisht.

A përhapet virusi përmes seksit?

Virusi mund të përhapet përmes pështymës, mukusit ose frymës së atyre që e kanë atë, së bashku me kontaktin me sipërfaqe të forta.

"Nëse do të prekni organet gjenitale të njëri-tjetrit ka të ngjarë që ju potencialisht të putheni në të njëjtën kohë - dhe ne e dimë se virusi kalohet përmes pështymës", tha Dr Alex George për Radio 1 Neësbeat.

Dr Alex është një doktor A&E dhe ish-garues i Love Island dhe thotë se "çdo mundësi e transferimit të koronavirusit - nga goja juaj në duart tuaja, në organet gjenitale, në hundën ose gojën e dikujt tjetër" rrit rrezikun e kalimit në koronavirus.

Kjo është arsyeja pse Trust rekomandon të mos puthni, të vishni një maskë për fytyrën gjatë seksit dhe të favorizoni pozicionet ku nuk jeni ballë për ballë.

Ai shton se virusi është gjetur në spermë dhe po, kjo është arsyeja pse ju duhet të përdorni prezervativë, shkruan Dritare.net

Dhe duke pasur parasysh që ne do të jemi duke bërë seks pas shumë gëjrave të tjera - rekomandohet larja e duarve për më shumë se 20 sekonda ose përdorimi i dezinfektantit të duarve para dhe pas seksit.

E gjithë kjo nuk do të thotë se duhet të harroni shëndetin tuaj seksual në përgjithësi.

Studimi thotë se është e rëndësishme të testoheni për infeksione seksualisht të transmetueshme para se të filloni të bëni seks përsëri.

"Bllokimi nënkupton që shumica e njerëzve kanë pasur më pak partnerë seksualë, dhe tani është koha e përsosur për t'u siguruar që nuk keni një SST dhe të dini se cili është statusi juaj HIV," thotë ai./ I.M-Dritare.net