Na ndiqni edhe në

Ngjarjet e Ditës

Letra prekëse e infermieres italiane: Pacientët vijnë me kriza oksigjeni, bëjnë 4 hapa dhe ndalojnë

Letra prekëse e infermieres italiane: Pacientët vijnë me kriza

"Ata hyjnë në dhomën e urgjencës me oksigjen te 90-ta, aq ulët sa për t'u frikësuar. Ata (pacientët) ecin katër hapa dhe pastaj përkulen sikur të kishin vrapuar.” Kështu filloi tregimi tronditës i një infermiereje në spitalin Sacco në Milano.

"Nëse koronavirusi hyn thellë në Milano, do të ishte si një Boeing-747 që përplaset para dhomës së urgjencës.”

Ka kaluar më shumë se një muaj pasi qyteti milanez u thith edhe në vorbullën e infeksioneve. "Do të duhet një javë tjetër.” i shpjegon infermierja, Corriere della Sera “për të kuptuar se nuk do të ketë përplasje". Mosha mesatare e të sëmurëve ka ndryshuar ndjeshëm që nga fillimi i epidemisë; tani ka të rinj nën moshën 30 vjeç në kurbën kritike të pneumonisë. "Para disa javësh shumë mbërritën me simptoma të buta ose të mesme, megjithatë pa mundim me frymëmarrjen.",- thotë infermierja. Sot janë pak më pak, po mosha mesatare ka rënë rreth 55/60 vjeç, madje edhe 30-vjeç. Dhe pothuajse të gjithë kanë nevojë për oksigjen të menjëhershëm, informon dritare.net

"I gjithë sistemi shëndetësor u thotë të sëmurëve të qëndrojnë në shtëpi sa më të izoluar. Ndonjëherë është mirë, por njerëzit nuk e kuptojnë sesa po përparon sëmundja. Ata hyjnë në dhomën e urgjencës me oksigjeni në gjak, 90, aq i ulët sa për t’u frikësuar. Dyzet frymëmarrje në minutë, më shumë se dyfishi i normales: ata ecën katër hapa dhe u përkulën sikur të ishin duke vrapuar.” Ndërsa kurba e infeksioneve rritet, disponueshmëria e oksigjenit në sistem zvogëlohet: “Në dhomën e urgjencës ne mbajmë 8-9 kapele, plus maska. Çdo bombol oksigjeni është e lidhur me dikë. Ne gjithashtu kemi mekanizma për të ndarë bombolat dhe për të ndihmuar dy pacientë."

Megjithëse po vjen një situatë joinkurajuese, mbetet një fije shprese për të vazhduar: "Kam parë fëmijë me koronavirus. Ata e kalojnë atë si një ftohje. Të paktën ata do të shpëtojnë nga kjo tragjedi.”, përfundon infermierja.