Na ndiqni edhe në

Kuriozitete

Puna dhe vitet e humbura aty!

Puna dhe vitet e humbura aty!

Njerëzit kalojnë një të tretën e jetës tuaj në gjumë, pothuajse një dekadë duke parë telefonin dhe 4 muaj duke vendosur se çfarë të shikojnë në televizor.

Një studim i ri, nga lektorë nga Partneriteti i Universitetit të Ndërmarrjeve të Maryland dhe Delaware e zbaton këtë strategji në zyrën e tyre. Duke kryer një anketë për përdorimin e kohës në 5000 punonjës në vendin e punës në Amerikë dhe Britani, studiuesit përcaktuan shumëllojshmërinë e minutave që individët humbasin për veprime të kota çdo ditë pune. Më pas autorët i përdorin këto shifra për t'ju ofruar një vlerësim të "kotësisë totale të ponderuar" pra të kohës që do të ishte shpenzuar në mënyrë më efektive. Rezultatet janë në fakt të pabesueshme.

Korrigjimi i gabimeve drejtëshkrimore kërkon një mesatare prej 20 minutash në ditën e çdo punonjësi, e barabartë me 180 ditë, ose gjysmë viti, për një profesion 45-vjeçar. Disa fraza shkruhen gabim aq shpesh sa vetë ato do të humbin ditët e ekzistencës së punëtorit të zakonshëm. "Thnaks" është gabimi më i zakonshëm në botën anglishtfolëse, i ndjekur nga "teh", "yuo" dhe "remeber". Periudha e kohës që punonjësi i zakonshëm shpenzon duke shkruar gabim gjatë ditës mund të llogaritet gjithashtu.

Intervali i shtatzënisë së një dhie është rreth 145 ditë, e cila mund të jetë gjithashtu koha që shpenzon punonjësi i zakonshëm për t'u loguar apo futur në sisteme gjithë jetës së tij ose të saj të punës. Por muaj të tërë kanë humbur duke u përpjekur për të kujtuar fjalëkalimet, futjen e tyre gabimisht ose përditësimin e tyre.

Nëse kalimi në çështje të ndryshme humb shumë kohë, po kështu humb edhe mbyllja e tyre. Refuzimi i kërkesave të përsëritura për të planifikuar update-et në sistemin tuaj të punës është një pjesë tjetër e ekzistencës që në asnjë mënyrë nuk do ta merrni përsëri. Zhdukja e reklamave pop-up dhe përpjekja për të ndërprerë videot automatike thith kohën që do të ishte shpenzuar duke studiuar për të thurur ose për të vizituar Machu Picchu.

Një grup veprimesh thithin mbi 4 muaj nga jeta e punonjësit të zakonshëm. Fshirja e emaileve kërkon rreth gjashtë javë të jetës suaj. Fshirja e mesazhe që nuk janë të destinuara për ju, ose pastrami i njoftimet në ekranin e telefonit tuaj për artikujt që nuk do t'i hidhni aspak një sy: detyra si këto marrin nga koha juaj çdo ditë. Mendoni përpjekjet për të rregulluar gabimet në dokumentet Word ose kërkimet në Google. Shekspiri shkroi "Mbreti Lir" brenda kohës që një punonjës në vendin e punës shpenzon duke ndryshuar madhësinë e shkronjave gjatë gjithë profesionit të tij.

Këto janë vetëm një numër i disa mënyrave në të cilat koha humbet në mënyrë rutinore. Koordinimi i orareve për konferencat që mund të anulohen më vonë: një muaj tjetër. Duke pritur që njerëzit të përsërisin atë që thanë, një ose dy javë. Kaloni orë të tëra për të krijuar një postë elektronike, hapja e emaileve të së cilës do t’ju marrë dy ditë. Hapja dhe mbyllja e dëshpëruar e fletëve të shumta në një printer të pabindur: një ditë.

Studimi zbulon se njohuria qëndron në zemrën koronare të kësaj kohe të humbur. Teknologjia mund të ndihmojë. Shërbimet që sinkronizojnë axhendat dhe korrigjojnë automatikisht gabimet drejtëshkrimore, fjalëkalimet që tani funskionojnë me njohjen e fytyrës dhe identifikimin e gjurmëve të gishtave na kursejnë shumë kohë që mund ta humbim kot.

Nëse koha e kursyer në këtë mënyrë mund të përdoret si shtesë për gjëra më produktive, si një studimi i kësaj natyre, do të ishte shumë mirë. Por vitet e jetës së stafit harxhohen për veprime krejtësisht të kota. Të gjitha përmirësimet që kanë ardhur më kalimin e kohës meritojnë falënderimet tona të përzemërta. Na e kanë bërë jetën më të lehtë dhe na kanë bërë më produktiv./The economist/M.K/dritare.net