Follow us on

Ngjarjet e Ditës

Forbes: Albania, another sweet life country

Forbes: Albania, another sweet life country

In the Land of Eagles, we marvel at every discovery, writes journalist Sabah Kaddouri for the popular Forbes magazine.

"Something is happening in Albania. Is it the creative energy of an inspiring youth? Or a strong desire to take an essential step on the path to business and leisure?

Adjacent to northern Greece and in front of the heel of the Italian 'boot', at the confluence of Roman, Byzantine and Ottoman civilizations, this Balkan state cultivates the uniqueness between large virgin spaces and its capital, Tirana, filled with modern buildings.

A place of contrasts, separating the common denominator of hospitality.

Magnificent landscapes

Three-quarters of the territory is carved from the mountains. A paradise for travelers and a permanent spectacle for tourists.

Saddened by lakes, including numerous thermal springs, surrounded by meadows surrounded by traditional villages perched on slopes, Albania unveils its magnificent landscape, which narrates centuries of peaceful coexistence between man and nature.

In these green regions, we fill the lungs and soothe the ears.

There is also the pleasure of sharing authentic moments with loving locals during stops to enjoy cooking in any lodge or any endless night. Albanians are very generous with whoever happens to be their guest.

At the southern tip of the country, along the coast, the Llogara National Park (the most important in Albania) contains a lush and unspoiled nature. This mountain wall, which rises to more than 2,000 meters, is home to a rich flora and fauna, like the golden eagle, the emblem of the country. Impossible to go unnoticed, this picturesque road leads to the Ionian coast.

This historic geotourism is also practiced in the southern region of Berat, known as the "city of one on one windows", a name that refers to the stack of traditional Ottoman houses in the old city, the facades of which are "drilled" by a number of large windows.

Lying along the Osum River and in its majestic canyon, the medieval city is a UNESCO World Heritage Site.

Berat testifies to the peaceful coexistence of different religious and cultural communities over the centuries. His very well-preserved Muslim neighborhood hides extraordinary buildings on the right bank, while the Christian neighborhood enlivens the left bank.

The call of the sea

Wrapped in miles of white and gold sand alternately, with numerous coves with thousands of shades of blue, the Albanian Riviera is the most guarded secret of the Russians, Ukrainians, Italians and British.

The coast starts in Vlora (less than two hours from Tirana) and extends to Saranda on the Greek border, a perfect 472-kilometer postcard along the Adriatic and Ionian Seas. An aroma of "sweet life" fills the growing number of tourists and Albanians, who celebrate life with a walk on the sea, with salt and iodine, delicious grilled meat, local cuisine and festive evenings.

There are so many places to explore, like Aquarium Bay, Drimadhes, Palas Beach, Gjipe Beach or Ksamili, so many reasons to come back.

In Vlora, you can even relax in a hotel located on a rock! In the age of Instagram, this location sees a growing contingent of curious people.

This increase in the country on the passenger map is also explained by the good management of the health crisis: Albania is among the least affected nations by COVID-19.

The destination welcomed nearly 6.5 million visitors last summer, a record.

The government, through the action of its Minister of Ecology and Tourism, Blendi Klosi, intends to continue to increase this wave.

"We are accelerating the construction of hotel infrastructure to be able to support this growth, including many of the five-star international brands. Undoubtedly, the situation is slowing down at the moment, but Albania is now a destination on the radar of many travelers, who discover the treasures of this European country, so close in terms of culture and just as unique at the same time. "Thanks to our well-preserved coastal regions, we have the ideal framework for developing blue tourism," the city councilor said in an interview.

Towards Tirana, the vibrant capital

The political and economic capital of Albania since 1920, Tirana is a symbolic city, as well as a museum city. Every street corner bears witness to the vicissitudes of history. A national novel with so many events!

This window on Europe, also the door to Asia, attracted the greatest empires: Romans, Byzantines, Ottomans…

The place of Saint Teresa has also experienced one of the bloodiest communist dictatorships of the twentieth century under the tyrannical yoke of Enver Hoxha, trials which have strongly contributed to strengthening the resilient, patriotic and united spirit of the Albanian people.

As a phoenix constantly rising from its ashes and always looking to the future with much optimism, the pearl of the Balkans is now on the right track to join the European Union.

A walk in Tirana means going back and forth between tradition and modernity, between sentimental art and sophistication.

Among the necessary places to visit: Skanderbeg Square, Et'hem Bey Mosque with its costly frescoes, one of the most beautiful in Albania, the National Historical Museum with its mosaic-covered façade for the glory of Albanian heroes , the neighborhood of Bllok or the studio of the great Albanian artist, Agim Rada, a painter, sculptor who more than once gave an artistic blow to the despotism of Enver Hoxha. His creations can be visited at his downtown home. A memorial place, not to be missed, for those who want to capture all the complexity and poetry of the Land of Eagles.

Tirana is above all its new mayor, Erion Veliaj, who talks about it best!

Literally our energetic meeting with the mayor elected in 2015:

“Ne ndoshta jemi kryeqyteti më i ri në Europë, gjë që reflektohet në demografinë dinamike të qytetit, lulëzimin ekonomik dhe kulturor. Bashkëmoshatarët e mi në Europë më thonë vazhdimisht se ata shprehin keqardhje për largimin e shumë banorëve, kurse ne, nga ana jonë, shohim një lloj tërheqjeje të madhe. Tirana është plot vinça, ndërtime për banesa dhe tregti për të mbështetur këtë rritje. Metropoli gjithashtu ka flotën më të madhe të taksive në Ballkan. Ne po bëjmë gjithçka për ta mbajtur të arritshëm tregun e pasurive të patundshme për këta studentë të rinj, që janë bërë aktivë dhe vendosin të qëndrojnë”.

“Të zgjerohemi, po, por jo në një mënyrë të tërbuar dhe në dëm të zhvillimit të qëndrueshëm! Kështu, ne po udhëheqim një politikë ekologjike inteligjente, duke inkurajuar lëvizjen e gjelbër, qytetin e zgjuar. Kjo me qëllimin e dyfishtë të krijimit të një ekosistemi teknologjik, si Stacioni F në Paris, ku dërgova një delegacion për t’u frymëzuar nga ky sukses i madh francez. Kemi kaluar mjaft kohë duke shitur bluza! Aktualisht, ne po i japim vetes kushtet për të prodhuar produkte me vlerë të lartë të shtuar në burim dhe të imagjinojmë koncepte inovative. Si të gjithë mesdhetarët, edhe ne shqiptarët e duam jetën! Motoja jonë është “Puno shumë dhe argëtohu gjithashtu shumë!”

“Jam, gjithashtu, i lumtur të them se në Tiranë dhe më gjerë në Shqipëri, kur komuniteti i krishterë sheh kishat e tij të shkatërrohen gjatë një tërmeti, janë myslimanët ata që i vijnë të parët në ndihmë dhe anasjelltas. Ne kemi tolerancë të madhe për njëri-tjetrin. Në vitin 2022, ne do të jemi Kryeqyteti Europian i Rinisë: ky është një takim që ju lëmë!”, na fton kryetari i bashkisë së qytetit.

Deri në vitin 2022, rrugëtimi drejt Tiranës tashmë po zhvillohet falë një fenomeni tjetër: turizmit mjekësor. Dy orë nga kryeqytetet më të mëdha të kontinentit, Shqipëria ka zhvilluar një industri shumë konkurruese në këtë zonë. Nxitësi i “Udhëto dhe Buzëqesh”, biznesmeni Dritan Gremi po kap një treg në rritje të europianëve, të cilët kërkojnë kujdes të përballueshëm dentar dhe kozmetik.

“Falë kostos së ulët të jetesës në vendin tonë, ne mund të ofrojmë ulje deri në 60% të kostove të dhëmbëve. E gjithë kjo ndërsa përafron të njëjtat standarde të cilësisë”, ndan me ne sipërmarrësi, i cili e filloi nga asgjëja dhe tani është një milioner.

Koncepti i klinikës së tij nuk është ndryshe nga çdo vend tjetër në këtë segment të tregut. Këtu, udhëtarët nga Franca, Zvicra ose Italia e gjejnë veten të zhytur në jetën e lagjes. Objektivi: të jetojmë një përvojë gjithëpërfshirëse, që shkon përtej kujdesit dentar dhe estetik.

Italo-shqiptari, i cili është gjithashtu një filantrop, ka rehabilituar plotësisht një rrugë përreth klinikave të tij për të ndërtuar tre hotele, laboratorë mjekësorë, një restorant, një piceri, një dhomë çaji … vende që punësojnë qindra punonjës të Tiranës. Në të njëjtën hapësirë, perëndimorët dhe shqiptarët bashkohen në një mënyrë miqësore, duke i dhënë kuptim të plotë termit “Turizëm Mjekësor “.

Duke ndjekur valët e pacientëve, herë pas here një “Itali e Vogël” ose “Paris i Vogël” rindërtohet në këtë rrugë përparimtare të kryeqytetit shqiptar. Në vendin e Rita Orës dhe Dua Lipës, yje të popit global, ne zbulojmë një erë magjepsëse.

Së shpejti, do të jetë gjithashtu e mundur të provohet nomadizmi me një kornizë tërheqëse rregullatore për nomadët dixhitalë.

Prime Minister Edi Rama has the ambition to build a "Free Zone", like the one that exists in Dubai with a tax-free status, comprehensive initiatives that are expected to mark the postCovid era and that will lead the destination to a new era: the era 2.0.