Mësuesit amerikanë bëhen bashkë, ja si të kemi një sistem arsimor cilësor!

Disa mësues amerikanë nga shumë shtete, janë bërë bashkë dhe kanë ngritur zërin se sistemi arsimor në SHBA po degradon, dhe duhet një ndërhyrje urgjente, që nga infrastruktura e deri tek pagat.

Pagat e ulëta të mësuesve, ndërtesat e vjetra të shkollave, tekstet më të vjetra se mësuesit, janë vetëm disa nga problemet.

 

Më poshtë Dritare.net sjell rrëfimet e mësuesve, dhe sugjerimet që ato japin për përmirësimin e sistemit.

  1. Të gjithë mësuesit duhet  të punojnë në ndërtesa të pastra dhe me ngrohje, ajër të kondicionuar dhe ujë që është i sigurt për të pirë.
    “Nuk është çudi që ky vend po ballafaqohet me mungesa rekord të mësuesve – dhe kolegët tanë në pesë shtete kanë organizuar largime. Por viktimat e vërtetë të këtij sistemi arsimor janë fëmijët e Amerikës.”

Më shumë se gjysma e shkollave amerikane kanë nevojë të madhe për investime në infrastrukturë, sipas Shoqatës Amerikane të Inxhinierëve Civilë.

 

“Shkolla jonë është e madhe. Kur fillon i nxehti, ka një aromë të kafshëve të kalbura nën dyshemenë e ngritur të klasës sonë. Mirëmbajtja shkoi në shkollë vetëm një herë , një vit më parë, konfirmoi se kishte një erë, dhe injoronte, lutjet tona për ndihmë. Ne mbajmë sapun shtesë për dore për shkak se studentët na tregojnë se banjat kurrë nuk kanë sapun . Dyshemetë janë të ndara dhe uji del nga tualetet. Kam marrë pneumoni në muajin e parë të mësimit në këtë shkollë. ”

– Andrea Lynch, mësuese e muzikës, shkolla e mesme e qytetit të Nju Jorkut.

 

 

“Në shkollë kisha një kovë plastike të madhe në dhomën time për të mbledhur shiun që do të pikonte përmes vrimës në çati – në ditët me diell mund të shihje qiellin blu. Kjo zgjati rreth katër vjet para se të rregullohej. ”

– Jason Fernandes, mësues i historisë së shkollës së mesme, Memphis, TN

 

“Nxënësit e mi hanë mëngjes në klasë, gjë që ka sjellë shumë insekte. Një ditë unë eci në mëngjes dhe në dysheme kishte një bisht miu, kështu që duhet të ketë një pastrues të vijë dhe të pastrojë atë. ”

– Nikki Goodman, Mësues  Leximi, PA

  1. Mësimdhënësit meritojnë një pagë të mirë që na lejon të mbështesim familjen, sigurim të kujdesit shëndetësor të përballueshëm, dhe një pension të mirë.

 

Mësimdhënësit paguhen më shumë se 20% më pak se sa të diplomuarit të shkollave  me nivele të ngjashme arsimore. Një në pesë mësues mban një punë të dytë.

 

“Nuk është vetëm paga që është problemi – janë shpenzimet e kujdesit shëndetësor. “

 

“Kam një shok që e la mësimin dy vjet më parë dhe u bë ndihmës menaxher në një kompani. Ai filloi të bënte $ 10,000 më shumë se kur ishte  mësues. Është shumë më pak stresuese dhe ai kurrë nuk ndihet keq. Gjëja e trishtuar është, ai ishte i mirë në mësimdhënie. Ai ishte një mësues i diplomuar, dhe vitin e kaluar ai dha mësim, ai ndihmoi 50 fëmijë  të cilët nuk do të ishin diplomuar nëse nuk do të kishte qenë me to.

 

– Jacob Fertig, mësues i artit të shkollës së mesme, Lugina e Kanawha e Sipërme, Virxhinia Perëndimore

LEXO DHE :  Stresi po ju zvogëlon trurin, por ju keni fuqinë për ta ndaluar

  1. Qeveritë shtetërore dhe lokale duhet të bëjnë më shumë për të mbështetur miliona fëmijë amerikanë dhe familje që jetojnë në varfëri ose afër varfërisë

Dyzet e një përqind e të gjithë fëmijëve amerikanë jetojnë në familje me të ardhura të ulëta ose të varfra. Afër 60% e fëmijëve të moshave nga 5 deri në 18 vjeç në SHBA marrin ushqim të subvencionuar nga qeveria në shkollë , së paku një herë në javë.

– Larry Strauss, mësues i gjuhës angleze në Los Angeles

  1. Shkollat ​​duhet të sigurojnë të gjitha furnizimet që u nevojiten mësimdhënësve dhe të mbajnë një ambient të shëndetshëm dhe të pastër shkollor për studentët.

Nëntëdhjetë e katër përqind e mësuesve të shkollave publike amerikane thonë se kanë paguar për furnizime shkollore pa rimbursime. Shuma mesatare ishte 479 dollarë për mësues.

 

“Që nga viti im i parë i mësimdhënies, kam blerë çdo furnizim të shkollës së mesme që mund të ketë nevojë për një fëmijë. Kam blerë lapsa, libra dhe mobilje për klasën time. Një dimër, bleva një pallto për vëllain e vogël të një prej nxënësve të mi.

 

“Në ekipin tim të shkollës së mesme, blejmë të gjitha llojet e artikujve të higjienës për fëmijët që janë të pastrehë ose nuk mund ta përballojnë atë dhe ta mbajnë atë në një dollap me kyç.”

“Unë kam paguar edhe për gjëra që kurrë nuk kam imagjinuar. Unë kam kontribuar edhe për varrimin e nxënësve të mijë, për shkak se familja nuk kishte para”

– Mësuesi i shkollës së mesme, shkolla ​​e qytetit Baltimore

 

“Unë  shpenzoj minimum $ 1,000 në vit për furnizimet. U bleva  nxënësve gjithçka. Libra me përbërësish, ngjitës, gërshërë, letër, lapsa, shënues. Pra ata nuk kishin asgjë.”

 

“Kam shpenzuar $ 400 deri në 500 dollarë duke dekoruar klasën time. Përpara, ajo dukej si një dhomë e burgut. “

– Melissa Schneider, ish mësuese e shkollës fillore dhe të mesme në Fort Lauderdale, FL

  1. Shkollat ​​tona kanë nevojë për shërbime më të forta psikologjike

 

Ekziston një psikolog në shkollë për çdo 1,381 studentë në SHBA, sipas Shoqatës Kombëtare të Psikologëve të Shkollës.

 

“Shkollës sime i mungojnë shumë shërbimet e shëndetit mendor. Fëmijët me probleme më delikate, si depresioni dhe ankthi, shpesh injorohen në favor të nxënësve me probleme më të mëdha.”

” – Annie Fisk, mësuese e shkollës së mesme, Louisville, KY

 

  1. Shkollat ​​duhet t’u japin mësuesve dhe studentëve materialet që duhet të punojnë

Financimi i shkollave për studentët ka rënë në mënyrë dramatike që nga recesioni i vitit 2008. Në vitin 2015, 29 shtete ende ishin duke ofruar më pak fonde për shkollë në krahasim me vitin 2008. Në disa shtete, si Oklahoma, financimi për student ka rënë për 25% gjatë dekadës së fundit.

 

“Shkolla ime nuk kishte kurrikulë shkencore, asnjëherë nuk e bleu asnjë.”

– Mësues i shkollës së mesme, Virxhinia Perëndimore

 

“Librat tona të teksteve janë aq të vjetra sa nuk mund të mendohet”

– Tania Kappner, mësuese e historisë së shkollës së mesme, Oakland, CA./ Përshtati në shqip nga The Guardian, Isa Myzyraj-Dritare.net

 

Për t’u bërë pjesë e grupit "Dritare.net" mjafton të klikoni: JOIN GROUP

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.