Kanella shkrin dhjamin

Erëzat janë një komponent i rëndësishëm për gatimin. Përveç aromës ndjellëse, një prej erëzave më të përdorura në gatimin e ëmbëlsirave që ka edhe aftësi për të djegur yndyrnat është kanella.

Sipas studimeve të kryera nga Universitetit i Tokios dhe Qendrës Hulumtuese “Nestle”, aldehidi dinamik, e cila është substanca kryesore që i jep aromën kanellës, mund të ndikojë në oksidimin e yndyrës. Ky studim për kanellën është publikuar në revistën “Nature”.

Oksidimi i yndyrës realizohet falë procesit të quajtur termogjenezë, e cila konsiston në prodhimin e nxehtësisë trupore. Por më shumë ndikon në indin dhjamor dhe muskulor, duke favorizuar oksidimin e yndyrës dhe për pasojë uljen e peshës. Dobitë e kanellës janë të ngjashme me ato të specit djegës. Kapsaicina, përveçse jep shijen tipike pikante, ka edhe një funksion anti uri. Në këtë mënyrë maksimizon nxehtësinë trupore dhe konsumin e oksigjenit deri në 20 minuta pas ushqyerjes. Revista “Nature”/dritare.net

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.