Ja çfarë prindërit, duhet t’u mësojnë fëmijëve, nga mosha 01-18 vjeç!

Udhëheqësi publicist dhe fetar, William Channing, ishte i saktë kur tha se rritja e fëmijëve kërkon shumë përkushtim, dashuri, dhe mençuri shumë të thellë. Arti i rritjes së një fëmije mund të jetë i vështirë, madje dhe për prindërit me përvojë. Kjo pasi janë kaq shumë gjëra që duhet t’u mësoni atyre, gjatë rritjes. Përveç kësaj, ju duhet t’u tregoni se çfarë është e mirë dhe çfarë është e keqe në jetë.

Dritare.net ju sjell një listë të gjërave që duhet t‘u mësoni fëmijëve, sipas moshave. Shikoni më poshtë!

What Loving Parents Need to Teach Their Children (Advice for Kids From 1 to 18 Years Old)

Fëmijëve 1-5 vjeç duhet t’ju mësoni:

 • Si t’i bëjnë ballë zemërimit dhe dështimeve
 • Si të falin të tjerët dhe veten e tyre
 • Si të bëni marrëveshje me fëmijë dhe të rritur
 • Si të jenë të pavarur
 • Sigurohuni që t’u mësoni adresën e shtëpisë
 • Sigurohuni që të mos i flasin me njerëz që nuk i njohin
 • Mësojini si të hanë shëndetshëm
 • Të mos kenë turp para njerëzve më të mëdhenj
 • Të mos kenë frikë të bëjnë pyetje, kur nuk dinë diçka
 • Të marrin përgjegjësi për veprimet e tyre

What Loving Parents Need to Teach Their Children (Advice for Kids From 1 to 18 Years Old)

Fëmijët 6-8 vjeç duhet t’ju mësoni:

 • Si të përgatisin ushqime të thjeshta (çaj, sanduich etj)
 • T’u mësoni numrat e urgjencës
 • Si të bëjnë gjithçka në kohë
 • Të notojnë
 • të kalojnë rrugën duke ndjekur rregullat
 • Të mos kenë frikë kur takojnë njerëz të rinj
 • Etikën në tavolinën e ngrënies
 • Të kërkojnë informacione në libra dhe internet
 • Të mos thonë gjithçka që ju vjen në mendje
 • Të mbrojnë mjedisin dhe të kujdesen për kafshët
 • Të njohin numrat e telefonit të prindërve.

What Loving Parents Need to Teach Their Children (Advice for Kids From 1 to 18 Years Old)

Fëmijëve 9-12 vjeç duhet t’ju mësoni:

 • Të jenë në gjendje të dallojnë nevojat nga dëshirat
 • Të jenë optimistë, por jo duke e parë botën me syze ngjyrë rozë.
 • Të gjejnë hobit dhe të përpiqen të kenë sukses
 • Të vishen di duhet
 • Të njohin bazat e sjelljes së sigurt në Internet
 • Të mos lënë çelësat dhe paratë kudo në shtëpi
 • Të mësojnë më shumë rreth gatimit
 • Të kontrollojnë kohën kur luajnë lojëra kompjuterike apo shikojnë televizor
 • Të bëjnë ushtrime fizike
 • Të shkojnë në dyqan ushqimesh
 • Të jenë në gjendje të përdorin një busull dhe të mësojnë si të vendosin një çadër
 • Të mbajnë mend ditëlindjet e njerëzve të afërt
LEXO DHE :  I pandehur për lobimin/ Ristani kundër Bashës, paraqitet në Prokurori!

What Loving Parents Need to Teach Their Children (Advice for Kids From 1 to 18 Years Old)

Fëmijëve 13-15 vjeç duhet t’ju mësoni:

 • Të jenë të vetëdijesuar se alkooli dhe droga dëmtojnë shëndetin
 • Të jenë në gjendje të shëtisin qytetin dhe të shmangin zonat e rrezikshme
 • të përdorin vetë transportin publik
 • Të pranojnë pamjen e tyre, dhe jo vetëm të gjejnë mangësi në të
 • Të kujdesen për miqtë e tyre
 • Të dinë sesi të shprehin ndjenjat për gjininë e kundërt
 • T’i thonë dikujt se je gabim, kur është gabim
 • Të jenë në gjendje të kursejnë para dhe të shpenzojnë në mënyrë të arsyeshme.
 • Të jenë të sigurt, por jo të shtypin të tjerët.
 • Të trajtojnë me respekt personelin e shërbimit
 • Të kuptojnë sesi shfaqet depresioni, pasojat dhe sesi mund ta luftojnë.

What Loving Parents Need to Teach Their Children (Advice for Kids From 1 to 18 Years Old)

Fëmijët 16-18 vjeç duhet t’ju mësoni:

 • Të mendojë para se të marrin vendime të rëndësishme
 • Si të zgjidhin konfliktet
 • Si të gjejnë kompromise
 • Si të rrezikojnë me mençuri
 • Si ta shikojnë peshën e trupit
 • Si të llogarisin forcën
 • Si të përballen me ngarkesën e studimeve dhe emocionet, në mënyrë të pavarur
 • Si të njohin pikat e forta dhe pikat e dobëta të tyre
 • Si të mendojnë për të ardhmen.
 • Të provojnë vullnetarizmin.
 • Të njohin rregullat e sigurisë në një marrëdhënie seksuale
 • Të kuptojnë ndjenjat e tyre dhe ndjenjat e të tjerëve./E.B-dritare.net

What Loving Parents Need to Teach Their Children (Advice for Kids From 1 to 18 Years Old)

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.