Dita Botërore e HIV/AIDS/ OBSH: Ndërgjegjësohuni, testohuni dhe njihni statusin tuaj

AIDS awareness ribbons

Sot është Dita Botërore kundër e HIV/AIDS dhe 30-vjetori i krijimit të kësaj fushate pioniere globale shëndetësore.

HIV është një virus që dobëson sistemin imunitar, duke shkatërruar qelizat më të rëndësishme në trup, ato që luftojnë infeksionet dhe sëmundjet. HIV/AIDS është një sëmundje e pashërueshme, por është e kurueshme dhe mund të kontrollohet me mjekim.

Related image

Është e rëndësishme vetëdijësimi, sepse HIV/AIDS është e transmetueshme. Rastet më të shpeshta të transmetimit janë rrugët seksuale, dhe pajisjet e injektimit të drogës.

Image result for hiv and drug

Organizata Botërore e Shëndetit ka organizuar një seri aktivitetesh Javën Botërore të Testimit (23-30 nëntor), si pjesë e agjendës për Ditën  Botërore të HIV/AIDS, për ndërgjegjësim. Motoja për këtë vit është “Njih statusin tënd”.

LEXO DHE :  Prifti i shenjtë kasap

OBSH synon të nxisë njerëzit të njohin statusin e tyre përmes testimit të HIV-it, dhe të kenë një qasje në shërbimet e parandalimit, trajtimit dhe kujdesit HIV. Gjithashtu, OBSH ka nxitur politika  që promovojnë agjendën “shëndet për të gjithë”, për HIV/AIDS dhe sëmundje të tjera  siç janë turbekulozi, hepatiti, etj.

Qëllimi i OBSH është që të ndërgjegjësojë njerëzit dhe të bëjë organet qeveritare të vetëdijshëm për  nevojën e testimit të HIV, dhe të rrisin efikasitetin e praktikave të testimit, duke afruar pranë njerëzit që kanë nevojë./E.B-dritare.net

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.